Dostupni linkovi

Beograd očekuje skore pregovore o statusu


Naglašava se kako bi se osnovni standardi, kao što su sloboda kretanja, povratak i bezbednost, mogli postići ozbiljnim planom decentralizacije. Specijalni predstavnik za ocenu standarda svoju višednevnu posetu Beogradu završio je razgovorom sa srpskim premijerom Vojisavom Koštunicom.

Složivši se sa Eideovom ocenom procesa decentralizacije, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrazio je bojazan da međunarodna zajednica prećutno napušta proklamovanu politiku standardi pre statusa, objavljeno je nakon razgovora srpskog premijera i specijalnog predstavnika generalnog sekratara. Naša strana, istakao je Koštunica, nije zadovolja zbog toga i očekuje eventualnu promenu politike prema pokrajini trebalo javno izložiti, stoji u saopštenju.
Razgovori o budućem statusu po Koštunicu teško se mogu odvijati bez bilo kakvog uspeha u oblastima u kojima neophodno ostvariti bar minimalne standarde. U tom smislu, istakao je predsednik Vlade Srbije, postoji i spremnost i dobra volja Beograda da pruži puni doprinos postizanju saglasnosti i rešenja oko decentralizacije.

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Dušan Bataković kaže da će Beograd insistirati na razgovorima o decentralizaciji bez čega neće biti ni efikasnog napretka u pregovorima:

“Stoga mislim da će od brzine inplementacije decentralizacije, ne ni po planu A ni po planu B nego planu C koji će, pre svega, definistati kosovski Srbi koji su najviše zainteresovati za održiv i normalan život na Kosovu u novim administrativnim jedinicama, biti uslov odnosno preduslov daljih pregovora o statusu.”

Izvešataj o ispunjenosti standarda na Kosovu koji će krajem septembra specijalni izazlanik Kai Eide predati generalnom sekretaru Kofi Ananu i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon poseta Prištini i Beogradu, po mnogima će odrediti dalji tok zbivanja oko Kosova odnosno ima li osnova da uskoro bude pokrenut dijalog o budućem statusu ove pokrajine.
XS
SM
MD
LG