Dostupni linkovi

Počelo iskopavanje rude u Starom trgu


Ono što je juče započeto predstavlja testiranje proizvodnje rudnika u Starom trgu i pripremu rudnika da što uspešnije startuje u redovnoj proizvodnji, pošle višegodišnje pauze.

“Na početku ćemo u rudniku Stari trg imati proizvodnju od oko 20.000 tona rude mesečno. Istovremeno se izvršavaju pripreme da ovih dana započne proizvodnja i u rudnicima Crnače i Belo brdo u severnom delu Mitrovice i flotacije u Leposaviću. Za 1. septembar planiramo da započnemo probnu proizvodnju i u rudnicima Novo Brdo i Kišnici.»

Planira se da se u drugoj fazi razvoja sagledaju mogućnosti ponovnog aktiviranja metalurgije, posle jedne teška havarije koja se dogodila tokom 2000. godine u metalurgiji cinka, kaže Mikulovci, ističući da su istraživanja koja su vršena za aktiviranje ovih metalurgija pokazala da je potrebno između 20 do 24 miliona evra. U Trepči, prema direktoru Mikulovciju, planiraju da se, ukoliko se obezbede sredstva za godinu i po dana, može aktivirati i metalurgija. Istovremeno, Mikulovci kaže kako za aktiviranje metalurgije olova nema potrebnih kapaciteta koji bi garantovali ekološku sigurnost.

U Trepči se istovremeno radi na prirpemama za aktiviranje drugih kapaciteta, koji će, kako kaže Mikulovci, proći kroz proces privatizacije. Van ovog procesa ostaju samo rudnici i metalurgija:

“Svi delovi Trepče treba da se razvijaju na osnovu interesa i mogućnosti tržišta, dok su rudarstvo i metalurgija oni delovi koji predstavljaju siguran oslonac razvoja prerađivačkih kaapaciteta.”

Iako još uvek radi sa minimalnim kapacitetima, Trepča ima za cilj ostvarivanje razvoja preduzeća, što će imati za rezultat i razvoj malih i srednjih preduzeća na Kosovu, kaže Mikulovci i ističe:

“Trepčinim kapacitetima nije primarni cilj povećanje zaposlenosti već stvaranje ekonomskog osnova koja će omogućiti razvoj malih i srednjih preduzeća, gde će se u stvari povećati broj zaposlenih.”

Prema visokim vladinim zvaničnicima, u Trepči je od 2001. godine započeto sa pripremama da bi sada mogla da započne proizvodnja. Vlada Kosova je na razne načine do sada u Trepču uložila oko 55 miliona evra.
XS
SM
MD
LG