Dostupni linkovi

Federacija BiH u EU, RS izvan?


Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini počeli su špekulisati da bi, ukoliko propadnu pregovori o reformi policije, u Mostaru, samo Federacija Bosne i Hercegovine mogla biti primljena u Evropsku uniju, dok bi Republika Srpska ostala izvan.

Ovo je, tvrde mediji, poručio Visoki predstavnik Pedi Ešdaun predstavnicima Srpske demokratske stranke tokom posljednjeg sastanka na Jahorini održanog prošlog četvrtka .

Ovakav model koji je Evropska unija primijenila na Kipru je neprihvatljiv za Bosnu i Hercegovinu, smatra predsjednik Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine, Sejfudin Tokić.

„Već su se u dva navrata pojavile informacije, prvi puta nakon boravka Pedi Ešdauna u Briselu, a sada nakon ovih razgovora na Jahorini, da se razmišlja o primjeni tzv. kiparskog modela na BiH. To je s aspekta države BiH i svih njenih patriota potpuno neprihvatljivo. Posljednji put je kiparski model Bosne i Hercegovine nuđen u vrijeme rata i u periodu kada je lord Oven vodio pregovore o mirovnom rješenju i u tom kontekstu bi eventualno separatno integrisanje, ili različit odnos prema dva bh. entiteta, de fakto išao u pravcu legitimiranja moguće podjele BiH.“

Miodrag Živanović, profesor banjalučkog Univerziteta i predsjednik nevladine organizacije 'Evropski pokret', mišljenja je da ovakvi prijedlozi mogu biti samo pokušaj međunarodne zajednice da pronađe alibi za loše vođenje politike u cijelom reginu posljednjih petnaest godina.

„Kad pogledamo sve skupa nakon petnaest godina od početka ovdašnjih balkanskih ratova, vidjećemo da doista ništa nije došlo do rješenja. Ostao je problem Makedonije, ostao je problem Kosova, Crna Gora je takođe problem na svoj način, u Bosni i Hercegovini stvari idu dosta loše, a naravno ni Republika Hrvatska nije u puno boljem stanju. Ja mislim da je rješenje, ili način izlaska iz ovakve situacije, jedino vraćanje onom ranijem konceptu ulaska u evropske integracije bivših republika Jugoslavije, osim Slovenije, naravno, u paket-aranžmanu u Evropsku uniju. To je jedino što je, po meni, realno i što je doista moguće.“


Glavni i odgovorni urednik 'Novog reportera' Igor Gajić takođe misli da se ne radi o ozbiljnom prijedlogu.

„Mislim da je to potpuno neozbiljno, jer se kiparski model ne može primijeniti ovdje, potpuno su drugačiji odnosi, znači, ne možemo gledati na taj način. Mislim da je to vrlo neozbiljno i da je to samo jedan od vrste pritisaka da bi se izgurala ova reforma policije, koja eto, već skoro godinu dana stoji u mjestu i izaziva velike polemike.“

Prema mišljenju Gajića, problem je u prvom čovjeku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Pediju Ešdaunu. Ambasador Ešdaun po svaku cijenu želi da prije isteka svog mandata Bosna i Hercegovina potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, jer ukoliko se to ne desi, i njegova karijera nakog Bosne će biti zapečaćena, smatra Gajić.
XS
SM
MD
LG