Dostupni linkovi

Kai Eide opet u Beogradu


Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ocenu standarda na Kosovu Kaj Ejde je u Beograd došao posle najnovijeg obilaska Kosova gde je izneo ocenu da je nezadovoljan napretkom koji je do sada ostvaren u sprovođenju standarda. To isto je ponovio posle susreta sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, uz dodatak da to ne isključuje bolju ocenu u konačnom izveštaju.

“Moram takođe da kažem da to nezadovoljstvo ne isključuje ni Beograd ako hoćete da kažem otvoreno, jer ono što smo mi hteli da vidimo jeste veći napredak, ne samo što se tiče međuetničkih odnosa nego i što se tiče drugih pitanja vezanih za standarde, i za funkcionisanje institucija, i mi smo to veoma jasno naglasili.”

Norveški diplomata je ukazao da je konstruktivni pristup Beograda veoma važan za proces rešavanja budućeg statusa kao i aktivnije učešće kosovskih Srba. Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković je ocenio da Kosovo, kako je rekao, nije ni blizu trenutka da mogu da počnu razgovori o budućem statusu. Situacija na Kosovu u pogledu standarda veoma je loša, kazao je Drašković.

“Ja sam siguran da će izveštaj gospodina Ejdea o stanju standarda na Kosovu i svemu ostalom što će biti sastavni deo toga izveštaja biti veoma objektivan i to je ono najvažnije, kao i da će gospodin Ejde generalnom sekretaru UN preporučiti rešenje za koje iskreno, ljudski bude uveren da je najbolje u ovome trenutku.”

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ocenu sprovođenja demokratskih standarda na Kosovu Kaj Ejde sastao se popodone sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Ejde i Tadić posle sastanka nisu davali izjave novinarima, već je najavljeno da će Predsedništvo objaviti saopštenje o razgovoru. Zvanični Beograd i dalje ostaje pri stavu da se pre početka razgovora o statusu moraju ispuniti standardi. Budući status mora se definisati dijalogom Beograda i Prištine. Vlasti u Beogradu takođe smatraju da je princip više od autonomije manje od nezavisnosti najbolje rešenje za Kosovo.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG