Dostupni linkovi

Srbi definitivno odbili varijantu B


Srbi iz Parteša i Gračanice, prema rečima gospodina Ivanovića, smatraju da ovaj plan ne ispunjava zahteve kosovskih Srba koji podrazumevaju "da teritorije srpskih opština budu jasno definisane, sa jasnom srpskom većinom".

Ivanović je istakao da je za srpsku zajednicu izuzetno važno da se u narednom periodu u potpunosti definiše decentralizacija, kako bi na lokalne izbore 2006. ili 2007. godine izašli sa novom organizacijom opština. Srbi, prema njegovim rečima, predlažu "da naselju Parteš bude priključeno selo Pasjane, a da u Gračanici iz opštine bude isključena Ajvalija, a priključena Čaglavica". Ivanović je ocenio da zbog tih zahteva Srbi ne mogu biti optuživani da insistiraju na jednonacionalnim opštinama, već da za takva rešenja postoje politički, ekonomski i drugi razlozi.

Posle ove odluke predstavnika kosovskih Srba ostaje na međunarodnoj adminstraciji na Kosovu i vladi da se o njihovim zahtevima odrede. Inače, vlada je pre nekoliko dana UNMIK-u dostavila predlog imenovanja odbornika za pilot-opštine Đeneral Janković, Mamuša i Junik i o njima će se u međunarodnoj admnistraciji odrediti do sredine septembra. U ovim opštinama se očekuje da vrlo brzo započne proces konstituisanja institucija i početak njihovog funkcionisanja.
XS
SM
MD
LG