Dostupni linkovi

Novinari, niko ne sme da vas vređa


Srpska vlada se, pored državno važnih odluka kakav je početak privatizacionog procesa Naftne industrije Srbije, bavila i odnosom svog ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, koji se svojim kolegama na sednici Vlade izvinio i rekao da mu je žao ako je svojom nedavnom izjavom na Kopaoniku povredio novinara jer nije imao tu nameru i cilj, preneo je to ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo.

“U tom smislu mi je izrazio da mu je žao ako je svojom izjavom povredio novinara, jer mu to nije bilo namera, niti je imao cilj da uvredi novinara. Sigurno je da bi svakom novinaru pomogao, štitio ga ako bi bio ugrožen ili izložen stvarnoj opasnosti. Pri tome je istakao da svako treba da radi svoj posao pošteno, odgovorno i u opštem interesu.”

Novinari su ranije pitali Ilića koliko su tačne tvrdnje da je on učestvovao u povlačenju poternice protiv Marka Miloševića, na šta je ministar odgovorio dosta grubo, vređajući novinara i Radio B92.

“Gospodo novinari B92, gde god dođete, napravite haos. Gde god dođete, napravite provokaciju. Vi ste bolesni, vi ste za psihijatrijsku kliniku. Vi treba da se lečite kolektivno. Vama treba tretman na Kopaoniku. Napravićemo jedan centar za vas da vas zbrinemo. To vam ja obećavam, evo pomoći ću vam. Vašeg velikog stručnjaka Verana Matića da dovedete da ljudi gledaju poslednje idiote u Srbiji.”

Koliko su poslenici javne reči bili zadovoljni stavom Vlade po pitanju nastupa ministra Ilića, moglo se čuti, ali se ministar policije Dragan Jočić potrudio da autoritetom funkcije pojasni odnos i stav Vlade prema incidentu ministra i novinara:

“Ovakve stvari se sigurno više neće dešavati, a ova stvar koja se desila, iz nje treba izvući određene zaključke i obrasce budućeg ponašanja i na jednoj i na drugoj strani.”

Na pitanje ima li garancija da se to ponovo neće desiti, ministar policije je kratko odgovorio i zasmejao novinare:

“Da. Ne, ja mislim da neće. Ja mislim da neće.”

Brojne novinarske organizacije i pojedinci reagovali su prethodnih dana izražavajući zaprepašćenje uvredama koje je srpski ministar za kapitalne investicije uputio novinarima B92.
XS
SM
MD
LG