Dostupni linkovi

Svake godine novi podvig


Veljko Rogošić je ovog ljeta najdraži gost u brojnim jadranskim gradićima i mjestima. Tako mu je i prije tri dana u makarskom gradiću Gradcu priređen svečani doček.

''Veliko mi je zadovoljstvo da mogu pozdraviti najvećeg svjetskog plivača maratonca! Veljko dobro došao u Gradac!'' - rekao mu je načelnik općine Ivo Cvitanović. Rogošić je po velikom nevremenu doplivao iz Zaostroga.

''Jedino što je bilo malo grmljavine na moru, ali kada mogu brodovi, mogu i ja. Prema tome, ovo je uobičajeno. Ovako nas je pratilo svaki dan oko Istre i mislim da nije bilo nikakvih poteškoća. Evo doplivao sam za tri sata i dvadeset minuta.''

Dok pliva po nevremenu, Veljko stigne i hrabriti svoju pratnju.

''Govorim ja njima: držite se na brodu, a ja ću plivati. Guštao sam na valovima, ona kiša i grmljavina.''

''Što je more gore, Veljko je jači...'' - kaže Rogošićeva supruga, koja je član desetočlane Veljkove pratnje. Veljko Rogošić svakog dana pliva od tri do pet sati i od 1. srpnja, kada je počeo maraton, nije imao ni dana odmora.

'Kada sam 1977. plivao od Podgore do Rijeke, imao sam svaki peti dan odmor, a sada sam odlučio da to napravim bez ikakvog odmora, jer dugo bi trajalo.''

Bilo je planirano da Rogošić dođe na Prevlaku 1. rujna, ali plan je izmijenjen.

''Mislim da ću doći 27. kolovoza, jer mislim da ću ubrzati i za sada nema nikakvih problema.''

Rogošić mora završiti ranije ovaj maraton i radi sljedećeg podviga. On planira, kao prvi čovjek, preplivati 200 km dugu dionicu između Evrope i Afrike, odnosno između Sicilije i Tunisa. Za to će mu trebati oko 70 sati plivanja, ali i učešće sponzora koje još nije osigurao.

''Nije isključeno da neću to plivati krajem 9. mjeseca jer je tako zacrtano, pitanje je sve u pokroviteljima. Ako nađemo generalnog pokrovitelja, jer takav maraton košta negdje oko 700.000 kuna, ako bih se ta sredstva našla, onda nema problema jer biti ću pripremljen kao nikad u životu, ako sve ovo bude u redu do Prevlake.''

Danas zvuči gotovo nevjerojatno da je Veljko Rogošić nastupao na olimpijadama u Rimu i Tokiju početkom 60-ih godina. On svake godine iznenađuje novim podvigom. Lani je bez plivačkog odijela preplivao La Manche, ove godine je oborio rekord u daljinskom plivanju, a čeka ga još i maraton do Afrike.
XS
SM
MD
LG