Dostupni linkovi

Vulgarizacija na političkoj sceni


Dok su se od ovakvog ponašanja ogradili i pojedini ministri, novinarska udruženja oštro protestovala, a opoziciona Demokratska stranka zatražila Ilićevu ostavku, iz ministrove stranke odgovoraju da je napad na Ilića - napad na nezavisno sudstvo.

Umesto odgovora na novinarsko pitanje, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić još se jednom, u svom maniru, obrušio na medije i novinare.

“Gospodo sa B92, gde god dođete, napravite haos. Gde god dođete, napravite provokaciju. Vi ste bolesni. Vi ste za psihijatrijsku kliniku. Vašeg velikog stručnjaka Verana Matića da dovedete, da ljudi gledaju poslednje idiote u Srbiji.”

Ministar Ilić nije želeo da odgovara na pitanja o tome da li je posredovao u povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, upitavši B92 zar im je toliko važan Marko. Objašnjenje ministra Ilića da on ima ozbiljnijeg posla od Marka, na najblaže rečeno neprimerenom jeziku za jednog ministra, osudile su i pojedine njegove kolege. Mađan Dinkić, ministar finansija i potpredsednik G17 Plus, stranke koja je zatražila sastanak vladajuće koalicije zbog povlačenja optužnice protiv Miloševićevog sina, osudio je Ilićevo ponašanje, ali i napomeno da reči treba odvojiti od dela, jer Ilić radi fantastično u resoru za koji je zadužen.

“To nije rečnik koji je doličan za nekoga ko je u javnom životu. Međutim, gospodin Ilić je takav otkad je ušao u politiku. Pitajte ljude koji su radili zajedno sa Đinđićem, zašto je gospodin Ilić bio jedan od ključnih stubova koalicije DOS-a kada je rušen Miloševićev režim. Osuđujem ovakav verbalni ispad gospodina Ilića. S druge strane, treba odvojiti reči od dela. Gospodin Ilić je po radu jedan od najefikasnijih ministara u Vladi. Ima nekih koji lepo pričaju, a ništa ne rade.”

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović iz Demokratske stranke Srbije izjavio je da mu u privatnom životu takvo ophođenje nije strano niti nesimpatično, ali da javnoj funkciji, bez obzira da li se radi o ministru, direktoru javnog preduzeća ili škole, to ne priliči. Demokratska stranka je zatražila ostavku ministra Ilića uz ocenu da je krajnje vreme da članice vladajuće koalicije ponude građanima Srbije da na izborima pokažu koga podržavaju, umesto što kabinet Vojislava Koštunice, zarad svog ostanka na vlasti, amnestira sva nedela porodice Milošević.

Nastup ministra Vlade Srbije prema Radio-televiziji B92 osudila su i sva novinarska udruženja, a direktor B92, Veran Matić, pozvao je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da se javno izjasni o postupku koalicionog partnera i ministra u svojoj vladi.

“Lično očekujem da zbog takvog ispada ministra Ilića od njega zatražite da podnese ostavku. Odsustvo vaše reakcije biće jasna poruka da prihvatate i podržavate ovakav način komunikacije najviših organa vlasti sa medijima”, navodi se u obraćanju Verana Matića premijeru Koštunici. A u izjavi za naš program Veran Matić kaže:

“To je jedan obračun sa samom profesijom, a pitanje Marka Miloševića je veoma jasno. Očigledno da još uvek ne postoji u Srbiji pravna država i da se sa pravosuđem može raditi šta god ko hoće. Kada se na te greške i na te slučajeve ukaže kroz novinarski rad, dobijamo ovakve efekte.”

Na drugoj strani pak, stranka ministra Ilića, Nova Srbija najoštrije je osudila negativna reagovanja dela javnosti na Ilićeve nastupe i ocenila da se iza napada na njega krije naručeni napad na nezavisno sudstvo. Portparol Nove Srbije Dubravka Filipovski nam je na pitanje kako to da se iza osude neprimerenih ministrovih izjava krije napad na sudstvo, rekla da nema šta da doda onome što je stranka već saopštila. A sociolog Čedomir Čupić kaže da ponašanje ministra Ilića prema medijima pokazuje da još nismo izašli iz vulgarizacije i brutalizacije na političkoj sceni, a posebno u vrhovima vlasti.

“Ako jedna vlada trpi jednog takvog čoveka koji jednostavno sa svojim delovanjem i ponašanjem dovodi u pitanje njen ugled i dovodi u pitanje uopšte jednu kulturu ponašanja i jednu normalnost, mislim da to nije u redu i da to nije dobro za tu vladu, a s druge strane, produžava se nešto što je ovde već poznato i već viđeno, a to su takozvani skandal-majstori na političkoj sceni.”

S druge strane ovaj primer pokazuje da u našem političkom životu ne funkcionišu dva moćna instituta - ostavka i smena, konstatuje profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

“Da taj čovek sada ima profesionalnu savest, on bi, odmah posle toga što se desilo, podneo ostavku. Međutim, ako on to nema, onda bi trebalo telo u kome se on nalazi, znači Vlada, da ga smeni. To ovde nije moguće iz razloga što je na ceni ucena. Znači koalicija koja je formirala Vladu između sebe je ucenjena. Taj sistem ucene u stvari održava i omogućava jedno takvo ponašanje koje je potpuno neprimereno.”
XS
SM
MD
LG