Dostupni linkovi

Obnavlja li se Miloševićev poredak?


Nakon ukidanja poternica za suprugom i sinom Slobodana Miloševića, ovo je samo još jedna od sasvim jasnih ilustracija da se u Srbiji obnavlja Miloševićev poredak, a da u tome učestvuju i najviši dostojanstvenici Srpske pravoslavne crkve, ocenjuju učesnici petooktobarskih promena.

Milovan Bojić, funkcioner JUL-a, ostaće upamćen kao ministar zdravlja u vladi Mirka Marjanovića, koji je po zdravstvenim ustanovama, u pratnji, postrojavao lekare i medicinsko osoblje. Nakon svrgavanja Miloševićevog režima, protiv Bojića je vođena istraga zbog zloupotrebe službenog položaja jer je sumnjičen da je kao direktor Kardiovaskularnog instituta Dedinje neovlašćeno isplatio velike sume novca. I na kraju, objavljeno je da na računu u Švajcarskoj poseduje 800.000 franaka. Danas se Milovan Bojić pojavljuje kao rukovodilac medicinskog sektora privatne klinike za srce i krvne sudove “Ostrog”, a u društvu prepoznatljivih lica nekadašnjih perjanica Miloševićevog režima. Ništa više u Srbiji nije iznenađujuće, ali ovo je delovalo vrlo šokantno, pogotovo zbog prisustva crkve, kaže Ivan Lalić, reditelj i doskorašnji član vladinog Saveta za borbu protiv korupcije.

“To budi jako loše uspomene na ono vreme, ali budi, evo govorim kao neko ko se tri godine bavio borbom protiv korupcije, i bes na one koji nisu procesuirali na pravi način i u pravom trenutku sve ljude koji su 90-ih zgrnuli ogromne novce. Gospodin Bojić se vraća rugajući se svim onim godinama koje smo proveli i na ulici, boreći se za jednu ideju koja se, očigledno, 6. oktobra nije desila.”

Klinika “Ostrog” poseduje i najsavremeniji skener za srce kakav imaju još samo tri klinike u Evropi. Na internet sajtu klinike “Ostrog” navodi se da je osnivač ‘Model kompani’. Beogradski mediji prenose da je u agenciji za privredne registre kao direktor klinike upisan izvesni Mato Divković. Milan St. Protić, jedan od čelnika Pokreta 5. oktobar upozorava da niko ne postavlja pitanje odakle novac da se napravi jedan tako skup medicinski centar u privatnim rukama.

“Izgleda da to nikome ne smeta i da sva beda i nesreća koja je zadesila ovaj narod ne pogađa nikoga, pa ni najviše predstavnike srpske crkve, već oni idu kod onih koji su najviše zla i najviše nedaća naneli ovom narodu. Šta da vam kažem? To je definitavan poraz svih onih nada i svih onih očekivanja koja smo imali kada smo rušili Miloševića 5. oktobra.”

A upravo zbog tog pitanja, Demokratskoj stranci je stiglo upozorenje kojim klinika “Ostrog” preti tužbama svima koji saopštavaju neistine i diskvalifikacije na račun klinike. Navodi se da je oprema koju poseduje klinika, od najmodernijeg skenera do automobila, u vlasništvu stranog ulagača, ali se ne navodi njegovo ime. Đorđe Todorović, portparol Demokratske stranke:

“Demokratska stranka ponovo postavlja pitanje odakle novac klinici ‘Ostrog’, koje su to firme iz inostranstva koje stoje iza osnivanja, ko su ljudi čiji novac stoji iza osnivanja ove klinike, odakle u klinici ‘Ostrog’ jedan od tri najskuplja skenera u Evropi, i da li je možda to skener koji je trebalo da se nađe u nekoj od klinika u Srbiji, možda u KBC Dedinje gde je direktor bio gospodin Bojić, pa bi možda zdravstveni osiguranici u Srbiji mogli da se pregledaju na njemu za mnogo manje novca nego što je 500 eura, koliko se naplaćuje u klinici ‘Ostrog’”.

To što je patrijarh Pavle osveštao bolnicu u prisustvu mitropolita crnogorskog Amfilohija, ali i brojnih čelnika Miloševićevog režima, u Informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve nisu želeli da komentarišu. Glavni i odgovorni urednik Dušan Stokanović (Stojanović?) rekao nam je da je odnos Informativne službe SPC prema ovom događaju takav da ga nije ni zabeležila. Poznavaoci crkvenih prilika kažu da patrijarh nikada ne odbija pozive za osveštavanje objekata, te da bi se i time moglo objasniti njegovo prisustvo na otvaranju klinike “Ostrog”.

A sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je očigledno reč o restauraciji Miloševićevog sistema vrednosti i da u tom pogledu crkva ostaje verna Miloševiću:

“Od prvoga dana njegove pojave na političkoj sceni, kada je vladika Amfilohije izjavio da ovo što je započeo Milošević čini njemu na čast i urodiće velikim plodovima, njegova vodeća uloga u svemu tome je nesumnjiva, ali ono što mene brine to je da patrijarh srpski nema snage da se odupre svojim autoritetom.”

Podsetimo da su okupljanju čelnika Miloševićevog režima na otvaranju jedne privatne klinike neposredno prethodili najpre ukidanje Interpolove poternice za suprugom Slobodana Miloševića, potom ukidanje poternice i povlačenje optužnice protiv njegovog sina, tako da sociolog religije Mirko Đorđević zaključuje:

“Mitropolit Amfilohije i gospodin Koštunica, ako već pominjem tu spregu struktura moći u državi i crkvi, su spremni otvoreno da vrate i samoga Miloševića lično u Srbiju.”
XS
SM
MD
LG