Dostupni linkovi

Šta nakon Gaze?


Izraelska vojska zatvorila je prilaze 21 jevrejskom naselju u pojasu Gaze i počela da uručuje obavještenja o obaveznom iseljenju do srijede ili će u protivnom primijeniti silu.
Ministar za stanovanje i izgradnju, Jicak Hercog, je upozorio:

“Nadamo se da će se većina doseljenika povinovati naređenjima i preseliti na nove lokacije. Dajemo im 48 sati da to učine. Oni koji ostanu biće na silu izbačeni. “

Na stotine iseljeničkih porodica potpisalo je ugovore o kompenzaciji sa vladom i već napustilo svoje domove. Veća dio, 8500 doseljenika, odlučio je da ostane u Gazi . Oko 5000 ultranacionalista stiglo im je kao pojačanje. Pod sloganom “Jevreji ne istjeruju Jevreje” doseljenički lideri već nedeljama vode žestoku kampanju protiv plana premijera Šarona. Na stotine demonstranata okupilo se u Jerusalimu ispred zgrade vlade izražavajući negodovanje zbog povlačenja iz Gaze. Neimenovani učesnik protesta kaže:

“Demonstriram iražavajući osjećanje gađenja zbog kršenja izraelskih i međunarodnih zakona, morala, etike i svega što postoji u ljudskom poretku u svijetu.”

Oko 1.3 (miliona??) Palestinaca živi u Gazi i oni generalno pozdravljaju najnoviji korak Izraela strahujući da njime premijer Šaron zapravo želi da zadrži strateški mogo važniju Zapadnu obalu gdje na teritoriji 15 putra većoj od Gaze živi 230 hiljada jevrejskih doseljenika i gotovo 2.5 miliona Palestinaca. Prošle srijede Šaron je poručio da će jevrejska naselja na Zapadnoj obali ostati. Američki predsjednik Džordž Buš je svojevremeno izjavio da podržava takvu ideju zbog, kako je rekao, “nove realnosti na terenu.”

“Ako Izrael želi mir, mora odabrati između mira i jevrejskih naselja, ne može imati oboje . Ono što se dešava u pojasu Gaze mora se dogoditi i na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu “ upozorio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Izrael je svojevremeno postojanje jevrejskih naselja pravdao sigurnosniom razlozima. Za mnoge doseljenike ta naselja, posebno na Zapadnoj obali, su zemlja koja je Jevrejima od boga data. Već pomenuti ministar za stanovanje i izgradnju Jicak Hercog procjenjuje:

“U istoriji čitavih generacija ovo je najbolniji dan za Izrael Danas sprovodimo veoma, veoma bolnu operaciju iseljavanja izraelskih građana iz njihovih domova.”

Za Palestince, jevrejska naselja su način da se spriječi stvaranje održive palestinske države. Nakon višegodišnjeg krvoprolića, većina Izraelaca i Palestinaca svakako želi mir. Pozicije dvije strane trenutno su mnogo udaljenije nego 2000. godine kada su mirovni napori tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona doživjeli fijasko. Ukoliko želi da povlačenje iz Gaze i dijelom sa Zapadne obale bude katalizator mira, administracija predsjednika Džordža Buša mora naći načina da oživi mirovni proces prije nego ekstremisti na obje strane dograbe oružje kao jedino sredstvo za rješavanje krize. Amerika jednostavno ne smije dopustiti obnavljanje intifade, niti da Šaron operacijom koju je počeo danas zacementira stanje na palestinskim područjima.
XS
SM
MD
LG