Dostupni linkovi

Rezultati uticaja Beograda na kosovske Srbe


Na osnovu odluke zvaničnog Beograda, politički predstavnici kosovskih Srba ne učestvuju u radu institucija niti u procesu decentralizacije, od kojeg bi najveću korist trebalo da imaju sami Srbi. U situaciji kada srpski lideri stoje izvan aktuelnih procesa, postavlja se pitanje kakvi su rezultati uticaja Beograda na kosovske Srbe?

Oliver Ivanović, lider „Srpske liste za Kosovo i Metohiju“, kaže za Radio Slobodna Evropa kako je osnovni problem to što Srbi nemaju podršku Beograda za učešće u vlasti:

„Rezultat uticaja Beograda je očigledan. Mi smo pod tim uticajem imali gotovo totalan bojkot i odmah nakon toga ustručavanje izabranih Srba da u institucije uđu mimo jasne podrške Beograda koja bi mogla, koja bi morala, da usledi. U ovakvoj situaciji čini mi se da Beograd drži ključ celog procesa time što on za sada ne daje zeleno svetlo, ne daje podršku Srbima sa Srpske liste da uđu. Čini mi se da će to potrajati još do jeseni.“

Mesecima predstavnici kosovskih institucija i međunarodne zajednice pozivaju Srbe da se uključe u procese. Ali, osim pojedinih lidera kosovskih Srba koji učestvuju u vlasti, kao što je lider Srpske demokratske stranke Kosova, Slaviša Petković, koji je ministar za povratak i zajednice, većina Srba bojkotuje politički život Kosova.

Zvaničnici administracije UNMIK-a kažu kako je učešće u interesu Srba. Portparol UNMIK-a, Šeron Mekferson:

“Stav UNMIK-a ostaje isti. Želeli bismo da vidimo predstavnike srpske zajednice da učestvuju u čitavom procesu, u institucijama i decentralizaciji Kosova. Smatramo da oni to mogu da urade, jer“, kaže Mekferson, „to je jedini način da Srbi unaprede i zaštite svoje interese“.

Portparol Vlade Kosova, Daut Dauti, ocenjuje da je zvanični Beograd do sada negativno uticao na kosovske Srbe, jer ih je pozivao da bojkotuju institucije:

“Uticaj Beograda na kosovske Srbe bio je negativan. Ali sada očekujemo da Beograd utiče onako kako treba, da ohrabri Srbe da se vrate ne samo u institucije i da se ozbijnije angažuju u rešavanju njihovih problema”, kaže Dauti.

Prema njegovim rečima, Beograd može uticati na procese koji se tiču Srba, ali ne i na opšti proces, jer, kaže Dauti, pravna i politička veza Beograda sa Prištinom odavno je prekinuta.

Iako je stav predstavnika Srpske liste da se mora ući u institucije, Oliver Ivanović kaže da to ne nailazi na razumevanje vlasti u Beogradu:

„Mi nemamo bolji ili lošiji put nego imamo jedini put kako se eventualo nešto može uraditi za Srbe, a to je kroz institucije. To ne nailazi na razumevanje. Mislim da pojedini krugovi u Beogradu jednostavno žele da se svi ti procesi blokiraju i da čak žele ubrzanje priče o konačnom statusu, što ja ne razumem, jer mislim da je ovo najlošiji mogući trenutak za Srbiju.“

Kosovski zvaničnici su više puta pozivali Srbe da samostalno donose odluke. Ivanović kaže da je to moguće, te upozorava na posledice:

„To je svakako moguće, ali to je krajnja nužda. Mislim da bi to bilo pogubno, loše po sve, jer bi to prekinulo vezu i odnose sa Beogradom, što je od životne važnosti za preostale Srbe, i to Srbi teško da mogu da urade, a da istovremeno ne ugroze svoj opstanak. Druga stvar, to bi moglo da dovede do podele unutar Srpske liste, što ja ne želim, jer ionako slaba reprezentacija Srba gubi jedan deo, a svaki gubitak je loš”.
XS
SM
MD
LG