Dostupni linkovi

Pronađen i drugi avion


Nakon dan i po potrage pronađen je i drugi nestali mađarski ultralaki sportski avion. Dojava lovaca da su u prostoru između Plitvičke ceste i Ličkog Petrovog Sela, u slabo naseljenom području prema granici sa Bosnom i Hercegovinom, u petak navečer čuli mukli pad, bila je dragocjena, kaže pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, čiji su ljudi prvi stigli do palog aviona:

„Odmah jutros, po planu, kada je Hrvatska gorska služba i planirala, na lokalitetu koji je bio određen kao prioritetni sektor, vrlo brzo je pronađena olupina, nažalost sa smrtno stradalim članovima posade. Olupina je pronađena pod vrhom Medveđak, to je kota 881 metar, a olupina je pronađena stotinjak metara niže.“

Beživotno tijelo pilota pronađeno je u ostacima aviona, a tijelo njegove prijateljice desetak metara dalje. Tako se broj žrtava ovog leta popeo na četiri.

Kako smo već javljali, u petak poslijepodne je iz Mađarske prema Braču poletjelo osam ultralakih sportskih aviona sa ukupno dvadeset i dvoje poslovnih ljudi, njihovih prijatelja i članova njihovih obitelji. Plan im je bio sletjeti na bračkom sportskom aerodromu i na tom srednjedalmatinskom otoku provesti vikend. Međutim, let im je omela gusta magla iznad Like, zbog koje je pet aviona prisilno sletjelo na aerodrom Zemunik pored Zadra.

Jedan avion sa pedesetogodišnjim mađarskim biznismenom i njegovom tridesetogodišnjom prijateljicom prisilno je sletio na livadu nedaleko Drniša, bez povrijeđenih, a jedan je udario u brdo Velika Lisina u općini Rakovica, gdje je jučer i pronađen. Pilot i putnik su poginuli, a avion se nakon pada i zapalio.

Već kod pada prvog zrakoplova rečeno je da je najvjerojatniji uzrok nesreće nesnalaženje pilota u teškim uvjetima leta, loš engleski mađarskih pilota amatera koji im je ometao komunikaciju sa kontrolom leta, ali i prevelika doza avanturizma.

Danas prijepodne hrvatski istražitelji su razgovarali sa pilotima i putnicima šest aviona koji nisu doživjeli havariju o okolnostima leta, a podrobni razgovori obavit će se i sa hrvatskom kontrolom leta.
XS
SM
MD
LG