Dostupni linkovi

Zaštitićemo manastire


KFOR ocjenjuje da je bezbedonosna situacija na Kosovu, uopšte na administrativnoj liniji, stabilna. Ipak, najavljene su pojačane mere zaštite verskih objekata i spomenika kulture.

KFOR neće dozvoliti napade na verske objekte i spomenike kulture Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol međunarodnih mirovnih snaga, pukovnik Šarl de Kersabiek (Charles De Kersabiec). On kaže kako plan KFOR-a za čuvanje manastira, koji je nazvan nefiksirana strategija, podrazumeva veći broj patrola, dok će ispred nekih manastira biti raspoređeni pripadnici UNMIK-a i Kosovske policijske slube (KSP). Mesta od izuzetnog značaja čuvaće vojnici KFOR-a:

“Tokom prošlogodišnjeg martovskog nasilja uništeni su mnogi verski objekti. To se više nikada neće desiti. Više neće biti moguće da se takva sramota dogodi. Komandant KFOR-a je zatražio da u slučaju problema vojnici budu spremni da zaštite verske objekte, jer je to deo standarda, a neki manastiri su pod zaštitom UNESCO-a i mi zato moramo braniti te svetinje.”

Predstavnik mirovnih snaga kaže da KFOR ima nefiksiranu strategiju. To podrazumeva da će posao čuvara verskih objekata obavljati UNMIK policija i KPS, dok ce KFOR uvođenjem patrola biti aktivniji i time spreman da reaguje u slučaju problema:

“Manastire koji su od izuzetnog značaja, kao što su Visoki Dečani, Dević i Gračanica, i dalje će čuvati vojnici KFOR-a, dok će neka druga mesta i most u Mitrovici biti predati UNMIK policiji.”

De Kersabiek ističe kako će KFOR imati redovne patrole, kako bi bio aktivniji u slučaju potrebe.

Istovremeno, predstavnik KFOR-a ocenjuje da za sada ne postoje nikakve pretnje, te da je situacija, kako na teritoriji Kosova, tako i na administrativnoj liniji, mirna:

“KFOR ocenjuje da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna. Istovremeno, na jučerašnjem sastanku sa zvaničnicima Vojske SCG ocenili smo da je situacija na graničnom području takođe veoma mirna.”

Prema njegovim rečima, iako je smanjen broj međuetničkih incidenata na Kosovu, KFOR pažljivo prati situaciju.
XS
SM
MD
LG