Dostupni linkovi

Srbi ne prihvataju plan Vlade


Goran Bogdanović, zvaničnik Srpske liste kaže kako Srbi nisu zadovoljni odlukom koja se odnosi na opštinu Gračanica, kod Prištine:

“Mi još nismo zadovoljni sa načinom decentralizacije koji žele da sprovedu, pre svega, privremene institucije. Nismo zadovoljni administrativnim granicima opštine Gračanica, jer mi bez Čaglavice ne prihvatamo da opština bude Garačnica. Mislim da je to namerno urađeno i od privremenih insituija i od UNMIK-a, jer je Čaglavica industrijski centar i da bi se gro plaćanja poreza i doprinosa slivalo u tu opštinu. Mislim da je to svesno urađeno i od stane Albanaca i međunarodne zajednice, tako da je to u ovom trenutku neprihvatljivo.”

Na osnovu izvršnih odluka UNMIK-a, određene su katastarske jedinice koje ulaze u sastav pet pilot-opština. Tako će opština Gračanica obuhvatiti sela Preoce, Laplje Selo i Sušicu, sa većinskim srpskim, kao i selo Ajvaliju, sa većinskim albanskim stanovništvom. Ovakvu odluku su u potpunosti podržali predstavnici zemalja Kontakt grupe, ocenjujući da se radi o pozitivnom koraku Vlade Kosova, te su pozvali Srbe da iskoriste mogućnost koja im se pruža.

Međutim, Bogdanović kaže da Srbi imaju više zahteva:

“Mi hoćemo da proces decentralizacije bude sveobuhvatan, da znamo unapred koliko opština će postojati na Kosovu, koliko od tih opština će biti srpske, kakvi će biti izbori 2006. godine, sa koliko opština možemo da računamo. Ako te uslove međunarodna zajednica i privremene institucije ne private, mislim da je uzaludno očekivati da Srbi učestvuju u tom procesu.”

Goran Bogdanović kaže kako je aktuelni plan za decentralizaciju neprihvatljiv i za zvanični Beograd:

“I kosovski Srbi i zvanični Beograd imaju identične stavove oko procesa decentralizacije i to je nešto što je dobro u ovom trenutku. Ali mi oko svih bitnih pitanja konsultujemo Beograd i mi to ne krijemo, bez obzira da li to nekom bilo pravo ili krivo, mi bez saglasnosti Beograda u nijedne procese ne želimo da učestvujuemo.”

Inače, šef Američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg (Philip) je pozitivno ocenio izmene koje je učinila Vlada Kosova u planu za decentralizaciju. On je pozvao Srbe da se uključe u proces, istakavši da ih na to niko ne može naterati, ali da su vrata za njih otvorena.
XS
SM
MD
LG