Dostupni linkovi

Istraga o milijunima tapka u mjestu


Istraga oko toga tko je, i uz čiju pomoć, protupravno zaradio dva milijuna američkih dolara trgujući dionicama „Reeboka“, čini se da tapka na mjestu.

Šezdesettrogodišnja Omišanka Sonja Antičević, na čije ime glase računi u Sjedinjenim državama i Austriji, nije otišla na sudsku raspravu koja je po zahtjevu američke Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja trebala biti održana jučer u New Yorku. Dobit od transakcije sa „Reebokovim“ dionicama je, zahvaljujući brzoj reakciji američkih vlasti, zamrznuta na njezinim računima kod brokerskih kuća u Americi. Ako se dokaže da je umirovljena omiška krojačica doista mešetarila dionicama „Reeboka“ na njujorškoj burzi, čeka je sudski postupak zbog kršenja Zakona o deviznom poslovanju i u Hrvatskoj, upozoravaju eksperti.

Hrvatski građani mogu na inozemnim tržištima gostovati samo preko domaćih brokera, kaže Marcela Kir iz Direkcije za devizno poslovanje Hrtvatske narodne banke:

„Ova zakonska odredba u 2003. godini donesena je prvenstveno iz razloga što se tada rad sa vrijednosnim papirima razvijao i bio u početnoj fazi na hrvatskom tržištu i na neki način su se fizičke osobe htjele zaštititi od potencijalnih gubitaka koji bi mogli prouzročiti neke investicije koje oni ne znaju dovoljno, koje nose rizike i što ih sve na tom inostranom tržištu čeka.“

Kazna je samo prekršajna, i to ne zatvorska, već novčana – par desetaka tisuća kuna. Ako je omiška umirovljenica doista digla dva milijuna dolara na burzi, kazna bi za nju bila samo sitniš. Međutim, pravni savjetnik Zagrebačke burze Andrej Galogaža i dalje je uvjeren da je gospođa Antičević žrtva nekoga tko je zloupotrijebio njezino ime. On u izjavi za Radio Slobodna Evropa ne vjeruje da bi gospođa Antičević mogla u Hrvatskoj odgovarati zbog slučaja „Reebok“:

„Ona očigledno nije mogla sama davati naloge za provođenje tih transakcija ili investirati novce koje nema u tu transakciju. Nezaboravite, u tu transakciju se krenulo sa inicijalnih 30 tisuća dolara. To je za nju science fiction.“

A što je sa mogućom optužbom za suučesništvo? Niti to ne bi prošlo, procjenjuje pravni savjetnik Zagrebačke burze, jer ako i jest otvorila račun u Austriji, kako pišu neki mediji, to nije dovoljno:

„Nego bi ona trebala biti svjesna da je otvaranjem tog računa dio nekakve komplicirane šeme, koja će, nekakvim prijestupom u Americi, kroz trgovinu vrijednosnim papirima na burzi, ostvariti nekakvu protupravnu zaradu, koja će onda biti bačena na taj račun, pa će onda u cijeloj toj šemi i taj njen račun biti dio tog nekakvog kriminalnog poduhvata. Ja sumnjam da je ona cijele te konstrukcije mogla biti svjesna.“

Neki hrvatski mediji skloni ksenofobiji su prema poklapanju prezimena nećaka gospođe Antičević koji je njujorški broker i jedne novosadske brokerice odmah konstatirali da je omiška umirovljenica uhvaćena u neku mračnu srbijansku kriminalnu mrežu. Galogaža kaže kako ovdje nema mjesta nikakvoj teoriji zavjere:

„Ona inicijalna informacija da će se desiti to preuzimanje je bila poznata ljudima u vrhu kompanija koje su sudjelovale u toj transakciji, nekim odvjetničkim kućama i investicijskim bankama koje su sudjelovale u pripremanju i provedbi te transakcije. A sumnjam da je među njima nekakva brokerica iz Novog Sada.“

Kako saznajemo iz krugova bliskih obitelji Antičević, omiškoj umirovljenici još se nitko nije službeno obratio u vezi cijelog slučaja. Obitelj je pak načelno kontaktirala jednog uglednog zagrebačkog odvjetnika – zlu ne trebalo.
XS
SM
MD
LG