Dostupni linkovi

Ko stoji iza povlačenja poternica?


Kao pravni osnov za povlačenje poternice za Markom Miloševićem poslužio je promenjeni iskaz nekadašnjeg aktiviste požarevačkog Otpora Zorana Milovanovića koji je punih šest godina tvrdio da mu je sin bivšeg predsednika Srbije pretio motornom testerom. Milovanović je nedavno promenio iskaz, tvrdnjom da se ničega ne seća. Brojni predstavnici stranaka demokratskog bloka, i iz vlasti i iz opozicije, tvrde da je to učinjeno pod pritiskom Milovanović.

Beogradski mediji tvrde da je Zoran Milovanović promenio iskaz nakon molbe lidera Nove Srbije Velimira Ilića koji je u intervjuu za TV Banat u Vršcu Ilić izjavio da je ljudski oprostiti i da treba poštovati želju oca da vidi sina. Ilić je takođe rekao da je zamolio Zorana Milovanovića da razmisli o praštanju. U međuvremenu Ilićev kabinet demantovao je ove tvrdnje argumentacijom da ministar jeste rekao da je ljudski praštati, ali ne u kontekstu da je posredovao “za povlačenje optužnice”. Šta je istina ne može se sa sigurnošću reći, jer u Televiziji Banat kažu da se trenutno sele i da zbog tehničkih problema nemaju snimak izjave.

Pre samo nekoliko dana Zoran Milovanović je demantovao informacije da je inspirator promene njegovog iskaza bio Velimir Ilić:

“Ovaj čin je bio lične prirode i lične odluke porodice Milovanović i ničije drugo. Žao mi je što mešaju Vladu Srbije, ministra Ilića, a sada čak i Pokret snage Srbije jer zaista nemaju nikakve veze sa ovim. A uostalom izgubio sam nadu i veru u Opštinski sud i Opštinsko tužilaštvo u poslednjih pet godina.”

Najžešća osuda povlačenja tužbi protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, a koja je stigla od nekog zvaničnika vladajuće koalicije u Srbiji, sadržana je u izjavi ministra finansija Mlađana Dinkića dnevniku “Blic” da je šokiran povlačenjem optužnice i najavi da će stranka G17 Plus tražiti da se utvrdi da li su tačni navodi da je za to odgovoran republički javni tužilac Slobodan Janković. “Ovo je poraz srpskog pravosuđa, koga se kao građanin stidim, ali i svih nas koji u proteklih pet godina nismo uspeli da ga reformišemo”, rekao je Dinkić, navodeći da bi za njega povratak porodice Milošević u zemlju ličio na “horor film”.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je neophodno da republički javni tužilac Slobodan Janković ispita da li je bilo nezakonitosti prilikom povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića, a Nenad Konstantinović, član Izvršnog odbora DS zatražio je od istog tužioca da odgovori na pitanje da li je u vezi sa tim bio u komunikaciji sa ministrom pravde i nižim tužiocima, kao i da ispita da li je tužilac Dmitar Krstev odustao od optužnice na zakonit način:

“Ukoliko na ova pitanja republički javni tužilac ne odgovori do utorka sledeće nedelje, Demokratska stranka traži ostavku republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića. Imamo jedno pitanja za premijera Vojislava Koštunicu a to je ta kaže najzad javnosti šta se sve nalazi u paketu zahteva SPS koji će on ispuniti da bi ostao na vlasti. Videli smo mnogo ispunjenja tih zahteva, šta je to što je sledeće? Da li je to da će Mira Marković postati ambasador ove zemlje u Holandiji i tako dobiti besplatan stan u Hagu da posećuje Slobodana Miloševića?”

Zoran Milovanović, s druge strane, proziva demokrate:

“Šta su oni uradili za vreme svoje vladavine koju su imali tri i po godine. Da li je i jedan član porodice Milošević osuđen za njihovo vreme iako su imalo ministarstvo pravosuđa i ministarstvo policije.”

Za Danicu Drašković, suprugu ministra inostranih poslova SCG Vuka Draškovića i člana takođe vladajućeg Srpskog pokreta obnove, povlačenje poternice protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića predstavlja skandalozan potez aktuelne vlade. Jer, u Srbiji još uvek nema slobodnog sudstva, komentariše Draškovićeva tvrdnje zvaničnika Demokratske stranke Srbije da izvršna vlast ne utiče na rad pravosuđa:

“Ne može biti da Marko Milošević i Mira Marković nisu ni zašta krivi u ovoj državi i da ne trebaju da odgovaraju ni za jedno krivično delo, ljudi koji su simbol zločina i svega onog ružnog što nam se događalo u proteklih 15 godina. Ukoliko bi se on zaista vratili u zemlju mora da se pokrene krivični postupak i protiv jednog i protiv drugog za sve ono što su činili. Za Miru Marković pre svega za ubistvo Ivana Stambolića, za Ibarsku magistralu pa bogami i za organizaciju i finansiranje ubistva Đinđića što sam čvrsto ubeđena. A što se tiče Marka, njihov obesnog sina, koji ima, evo kažu, tri milijarde eura na raspalaganju da se vrati u zemlju i nasledi oca, mislim da bi pre svega morao u svakoj pravnoj državi da odgovara odakle njemu te tri milijarde i to da odgovara iz zatvora, naravno. Ali, eto, nažalost on je pomilovan, amnestiran po meni od naslednika režima Slolbodana Miloševića, jer ovo što se događa u Srbiji danas je vraćanje potpuno unazad u taj režim, nepotrebno pravljenje ustupaka Socijalističkoj partiji što po meni nisu ustupci nego u stvari politika i slaganje sa politikom Slobodana Miloševića.”

Mislite li da bi u vladajućoj koaliciji trebalo da se povedu razgovori tim povodom i kakav bi trebao da bude stav SPO-a ?

“Naravno da bi trebalo da se povedu ali odgovor premijera i vladajuće stranke, sudstvo je nezavisno. Ovo je pred celom Srbijom i celom javnošću jasno pokazano da nije u pitanju nezavisno sudstvo nego politička trgovina i finansijka malverzacija, potplaćivanje svedoka i sve ono što apsolutno ne liči niti priliči nezavisnom sudstvu, tako da ja mislim da bi trebalo da se povede ali rezultat tih razgovora će biti kao i svih do sada.”

Nakon povlačenja dve optužnice, iz višegodišnjeg ćutanja prenula se Jugoslovenska levica. Ona je saopštila da s nestrpljenjem očekuje povratak u zemlju svoje predsednice Mirjane Marković, kako bi počeo povratak te stranke na političku scenu i, kako se ocenjuje, “stvaranje pozicija za liderstvo na Balkanu”.

U međuvremenu, beogradski dnevnik “Blic” piše da se mlađi Milošević, Marko, sprema da za nekoliko dana doputuje u Hag i poseti oca, na njegov rođendan, 20. avgusta. U Hagu bi trebalo da se sretne i sa majkom Mirom, pa će se porodica posle dužeg vremena ponovo okupiti, piše list. Aleksandra Milenov, predstavnik kancelarije Haškog Tribunala u Beogradu odgovara na naše pitanje da li je tačna tvrdnja da je zatražena porodična poseta Miloševićevih Hagu:

“Tribunal ne komentariše posete. Procedura jeste da svi optuženici imaju pravo da primaju posete i Tribunal neće najavljivati unapred da li će biti neka poseta ili neće. Procedura je jednostavna ali to je naprosto zbog logističkih razloga, znači, da se mogu obezbediti prostorije da ne bude istovremeno više njih koji hoće da posete jednog optuženika. Znači, zbog logističkih razloga osobe koje nameravaju da posete optuženika moraju da ispune jedan formular. Naravno, nadležni organi Holandije moraju da ukoliko ta osoba nije holanski državljanin ili nema vize da dođe u Holandiju oni moraju da odobre vize i to je njihova stvar.”

A šta na mogućnost da se Marko Milošević vrati u Požarevac kažu njegovi sugrađani:

“Mnogo je napravio zala ljudima koji jednostavno žele da mu se osvete i mislim da još uvek neće smeti da dođe u Požarevac.”

“Skoro i da sam očekivala, samo je bio trenutak, ne znam, zato što je u Požarevcu sve tako.”

“Ne mogu vam ništa reči, ne ne znam stvarno.”

“Ja lično ne bi voleo da se vrati jer je po mom mišljenju tako i zaslužio.”

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG