Dostupni linkovi

Sad Crnogorci grade crkvu u Srbiji...


Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, za Radio Slobodna Evropa, obrazlaže odluku da u Lovćencu podignu crkvu Crnogorske crkve.

MITROPOLIT MIHAILO: Crnogorska pravoslavna crkva, kao i sve pravoslavne hrišćanske crkve, čini svoju misiju među svim svojim vjernicima u dijaspori u kojoj žive i rade Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti. Takav je slučaj i sa Crnogorcima pravoslavne vjeroispovijesti koji žive i rade u Republici Srbjii, odnosno Lovćencu. Crkva će biti posvećena Svetom Prepodobnom Ivanu Crnojeviću, Gospodaru crnogorskom, koga je 2003.godine Crnogorska pravoslavna crkva kanonizovala za svoga svetitelja. Crnogorska pravoslavna crkva ovakvom svojom misijom pomaže ostvarenje vjerskih prava svojih vjernika u dijaspori i doprinosi punom postizanju svih njihovih univerzalnih ljudskih prava.

RSE: Kakvu reakciju srpske države i Srpske pravoslavne crkve očekujete oko izgradnje crkve na Lovćencu? Da li smatrate da će doći do opstrukcije bilo koje vrste?

MITROPOLIT MIHAILO: Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, takve opstrukcije postoje i sada. Međutim, vjerujem da koliko god prave opstrukcije, crkva će se podignuti u čast Prepodobnoga i proglašenoga i kanonizovanoga našeg Ivana Crnojevića, treće crnogorske dinastije. Vjerujem da će shvatiti odgovorni ljudi u crkvi vrlo teško da su Crnogorci potpuno u pravu da podižu svoju crkvu, kao što sve hrišćanske, a u tom slučaju i čitav pravoslavni istok, podiže crkve tamo đe postoji ta nacija vjerujućih ljudi, koji žele svoju crkvu. A što se tiče crkve i istočne pravoslavne crkve, ni Crnogorska crkva, ni bilo koja druga po njenim kanonima i njenom ustrojstvu, ne razlikuje se od drugih crkava po njenom kanonskom pravu.

*****

Plan Crnogorske pravoslavne crkve da u vojvođanskom selu Lovćenac izgradi svoj hram naišao je na različite reakcije političkih stranaka u Crnoj Gori.

Komantarišući namjeru Crnogorske pravoslavne crkve da, u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca Srbije «Krstaš», u opštini Lovćenac u Vojvodini izgradi pravoslavni hram, portparol vladajuće Socijaldemokratske partije Branislav Radulović za Radio Slobodna Evropa kaže da je osnovno pravo svake nacionalne zajednice da ispoljava svoja vjerska uvjerenje. On, ipak, dodaje da nije siguran kakva će biti reakcija srpske države u trenutnim političkim okolnostima:

«Prilično brojna vjerska zajednica Crnogoraca koja živi u Vojvodini očigledno se opredijelila da, shodno pozitivnim propisima Republike Srbije, ispolji svoja vjerska prava i ima svoju bogomolju. Naravno, za razliku od nekih drugih slučajeva koji su desantnim akcijama gradili vjerske objekte po Crnoj Gori, u ovom slučaju je poštovana kompletna procedura, podnijet je zahtjev lokalnoj samoupravi i nadležnim državnim organima i vjerujemo da će pravoslavni Crnogorci koji žive u Vojvodini imati svoju bogomolju i biti u prilici da, kao i svi drugi vjernici u svijetu, ispoljavaju svoju vjeru i prosto služe Bogu na način kako to žele. Srpska država, evidentno, može iz političkih razloga, prije svega zbog interesa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, dejstvovati u pogledu zabrane prava izgradnje jednog takvog objekta, ali to je prvenstveno političko pitanje i na Republici Srbiji je da pokaže da li želi da zabrani ili odobri izgradnju takvog objekta. U svakom slučaju preostaje da vidimo što će uraditi.“

Visoki funkcioner Narodne stranke Budimir Dubak kaže da je plan da se izgradi crkva u Lovćencu pokušaj „jedne kvazicrkvene organizacije da po svaku cijenu proširi djelovanje van Crne Gore“:

«...tako da su našli uporište u jednoj organizaciji zvanoj 'Krstaš' u Lovćencu, koji, razumije se, nemaju nikakve veze sa crkvom niti sa vjerom, niti oni žele da podižu tu crkvu radi vjerskih potreba. To je apsolutno jedan politički objekat i to je pokušaj da se zada udarac kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da se na njenoj teritoriji gradi nešto što treba da bude svojevrsni 'prst u oko' i inaćenje sa vjerom.“

Dubak vjeruje da Srpska pravoslavna crkva neće sjedeti skrštenih ruku i da će učinjeti sve da odbrani svoje ingerencije i prava:

«Računamo da će Srpska pravoslavna crkva učinjeti što je do nje, to jest, da će uložiti prigovor da se ne može graditi objekat pod imenom neke pravoslavne crkve na njenoj teritoriji, jer to direktno ugrožava njena prava, tako da to očekujemo i to je logično.“
XS
SM
MD
LG