Dostupni linkovi

Najavljena predaja identifikovanih tela Albanaca


U centru Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u Batajnici, jednoj od lokacija na kojoj su pronađene masovne grobnice, istražni sudija Okružnog suda Milan Dilparić i Gvozden Gagić, predsednik Komisije SCG za nestala lica, izvršili su proveru 81 tela kosovskih Albanaca, identifikovanih DNK metodom pred transport do Merdara, gde će ih preuzeti UNMIK i predati porodicama žrtava.

Milan Dilparić rekao je novinarima da je sa ukupno tri lokacije, Batajnica, Petrovo Selo i Perućac, od 836 pronađenih tela Albanaca do sada identifikovano i isporučeno UNMIK-u 566 posmrtnih ostataka. Dilparić je rekao je da će identifikacija ostalih tela najverovatnije biti završena do početka iduće godine, kada će Tužilaštvo za ratne zločine odlučiti o eventualnom podizanju optužnica protiv odgovornih za ubistva i transport leševa sa više lokacija sa Kosova tokom rata 1999. godine.

“Postoje istražne radnje u cilju utvrđivanja i identifikovanja leševa koji su pronađeni. Nezavisno od toga se vode pojedini postupci u cilju utvrđivanja izvršilaca pojedinih zločina koji su se desili na Kosovu i Metohiji. Spajanjem tih podataka doćićemo u fazu da može nešto sigurnije i bliže da se odredi. Radi se o istražnim radnjama u cilju identifikacije tela. Taj posao je potpuno nezavisan od istrage koja se radi. Ovo je delom sudski a delom humanitarni posao. Porodice pokojnika koji su ovde zaslužuju da im budu predata tela tih žrtava, tako da ovaj posao koji radimo je jedna faza koja će biti deo istrage, odnosno koja već jeste deo istražnih radnji, ali s druge strane isto tako i humanitarni posao koji se obavlja u cilju predaje tela porodicama nastradalih.”

Gvozden Gagić rekao je da se, u skladu sa protokolom koji je potpisan sa UNMIK-om, ne mogu saopštiti imena identifikovanih Albanaca, niti lokacije gde su ubijeni:

“Tela koja će sutra biti predmet primopredaje UNMIK prebacuje u mrtvačnicu u Orahovcu, tamo se vrši još jedna foreznička inspekcija tih tela, upoređuju se nalazi naših patologa sa činjeničnim stanjem u momentu kada preuzimaju tela, potvrđuje se identitet na osnovu dostavljene naše dokumentacije, sačinjava se konačni zapisnik o identifikaciji za svako telo pojedinačno i onda UNMIK predaje tela porodicama.”

Gagić je rekao i da je do sada identifikovano i predato porodicama oko 140 tela ubijenih nealbanaca, pronađenih na Kosovu:

“Uglavnom se radi o Srbima i Romima, takođe se radi o telima koja su sa različitih područja, sa prostora celog Kosova i Metohije. Najveći broj njih je stradao nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga u onoj velikoj seriji otmica koja je usledila negde u periodu od 15. juna 1999. godine pa do početka septembra. Radi se i o masovnim grobnicama, radi se i o pojedinačnim grobnim mestima i radi se o redovnim grobljima gde su sahranjivani kao NN, pa s obzirom da u to vreme još nije rađena DNK metoda, a klasičnom metodom nisu mogli da budu identifikovani, oni su naknadno ekshumirani, uzimani uzorci za DNK, i nakon identifikacije predaju se porodicama.”

Gvozden Gagić rekao je da je iz masovnih grobnica na Kosovu, Mališevo i Volujak otkrivenih u martu i aprilu, gde je pronađeno 37 ubijenih Srba, identifikovana polovina posmrtnih ostataka i predata porodicama i najavio da će identifikacija svih preostalih tela uskoro biti završena.
XS
SM
MD
LG