Dostupni linkovi

Usvojena varijanta B plana za decentralizaciju


Jedina promena koja je uneta u plan B vlade Kosova za decentralizaciju podrazumeva da pilot-opštine mogu imati više katastarskih zona, onako kako je i predviđeno Administrativnom uredbom šefa UNMIKa za decentralizaciju, izjavio je ministar za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri. On je to rekao nakon sednice Vlade Kosova, na kojoj je usvojena varijanta B Plana za decentralizaciju vlasti.

Ministar Haziri je kazao da su izmene usvojene nakon neslaganja koje su izneli politički predstavnici kosovskih Srba, ali, kako ističe, nije promenjen koncept decentralizacije. On kaže kako je za novu varijantu plana od predstavnika kosovskih Srba dobio načelnu saglasnost:

“Prethodnih dana razgovarao sam sa političkim predstavnicima Srba u Mitrovici i Prištini, sastao sam se i sa lokalnim liderima. Uspeo sam da harmonizujem zahteve ogranaka Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova u predloženim pilot-opštinama, te radim kako bi se realizovali zahtevi i etničkih grupa koje su imale glavni uticaj da Vlada obogati svoj plan za stvaranje pilot-opština.”

Prema Hazirijevim rečima, odlučeno je da pilot-opštine obuhvate i više od jedne katastarske zone, ali ne mnogo zona. To konkretno znači da jedna nova opština, kao administativna jedinica, može obuhvatiti jedno ili više sela ili naselja. Ministar Haziri kaže kako su plan podržale glavne političke partije i predstavici Kontakt grupe, a sada se očekuje da plan podrže i opozicione stranke.
XS
SM
MD
LG