Dostupni linkovi

Uhapšen najtraženiji višegradski zločinac!


Odbjegli haški optuženik Milan Lukić skrivao se u Argentini. Argentinska policija uhapsila ga je u centru Buenos Airesa, a na osnovu potjernice Haškog tribunala, sproslijeđene putem Interpola.
Prema posljednjim informacijama, Lukić se nalazi u pritvoru u Buenos Airesu i trebao bi se za nekoliko dana pojaviti prvo pred argentinskim sudom, a zatim slijedi njegovo izručenje ili u Hag ili u Beograd.

Portparol Haškog tužilaštva Florens Hartman nije mogla reći saopšti da li će Milan Lukić, koga Tribunal tereti za ratne zločine u BiH, biti prebačen u Hag ili u Srbiju i Crnu Goru. Hartman je beogradskim medijima rekla da se Milan Lukić, koji je uhapšen u Argentini, nalazi u policijskoj stanici u Buenos Airesu, gdje čeka istražnog sudiju koji treba da obavi saslušanje.
"Što se tiče Tužilaštva, zahvaljujemo policiji u Argentini za djelovanje po našim nalozima za hapšenje, koji važe svuda u svijetu. Od vlasti očekujemo da bjegunci, koji se još nalaze na slobodi, budu uhapšeni", rekla je Hartman.

Lukiću se sudilo i u Srbiji i Crnoj Gori za otmicu i ubistvo grupe Bošnjaka iz Sjeverina. Pred Okružnim sudom u Beogradu, sredinom jula ove godine, u ponovljenom procesu u ovom slučaju Lukić je osuđen na 20 godina zatvora.
Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne Gore za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sinoć da je hapšenje Milana Lukića u Argentini rezultat "intenzivnih operativnih akcija službi bezbednosti, koje traju devet meseci". Ljajić je rekao Agenciji Beta da su službe bezbjednosti bile na tragu Lukiću i da je uhapšen u saradnji sa predstavnicima međunarodne zajednice. Lukić, će prema Ljajićevim riječima, vjerovatno će iz Argentine biti izručen direktno Haškom tribunalu.

Lukić je već drugi Srbin, optužen za ratne zločine, koji je ove godine uhapšen u Argentini. Nebojša Minić, koji je optužen u Srbiji za ratne zločine na Kosovu, uhapšen je u maju u gradu Mendoza, u zapadnoj Argentini.

*****

Lukić je rođen 6. septembra 1967. godine u Foči, u jugoistočnoj Bosni. Do 1985. je živio u selu Ruište u opštini Višegrad, a potom do 1992. u Obrenovcu, u Srbiji. U Višegrad se vratio 1992., kao pripadnik srpske paravojne formacije "Beli orlovi", koja je sistematski protjerivala Bošnjake iz okoline Višegrada.

U optužnici Haškog tribunala, objavljenoj u novembru 2000. navodi se da je Milan Lukić, koji je optužen zajedno sa Sredojem Lukićem i Mitrom Vasiljevićem, ubijao, maltretirao i terorisao civile nesrpske nacionalnosti u okolini Višegrada.
Kako se navodi, od maja do jula 1992. godine, Lukić i drugi pojedinci su počinili, planirali, podsticali, naredili i na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremu i izvršenje zločina protiv čovječnosti, to jest, istrebljivanje značajnog broja civila, Bošnjaka, uključujući žene, djecu i starce.
Od maja 1992. do oktobra 1994. godine Milan Lukić i Sredoje Lukić, djelujući u dogovoru s drugim neoptuženim pojedincima, počinili su, planirali, podsticali ili naredili izvršenje zločina protiv čovječnosti, to jest, progon civila, Bošnjaka, na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, u opštini Višegrad i u drugim dijelovima BiH, napominje se u optužnici. Zločin progona je, kako se precizira, počinjen, izvršen i ostvaren ubistvom civila, okrutnim i nečovječnim postupanjem sa civilima, uključujući teška premlaćivanja, protivpravnim zatvaranjem civila, u nečovječnim uslovima, maltretiranjem, ponižavanjem, terorisanjem i psihičkim zlostavljanjem civila i krađom i uništavanjem lične imovine civila.

U optužnici se navodi da su Milan Lukić, Mitar Vasiljević i drugi neoptuženi pojedinci, 7. juna 1992. godine ubili pet Bošnjaka na obali rijeke Drine, kao i da je Lukić 10. juna 1992. godine učestvovao u ubistvu sedam Bošnjaka iz Fabrike namještaja "Varda" u Višegradu.
Milan Lukić, Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević su 14. juna 1992. godine prouzrokovali smrt oko 70 ljudi, a prema istoj optužnici, njih trojica su 27. juna 1992. godine, u naselju Bikavac blizu Višegrada prisili oko 70 Bošnjaka da uđu u kuću koju su kasnije zapalili, prouzrokujući smrt svih osoba u kući, osim jedne koja je preživjela.
Optužnica, takođe, tereti Milana Lukića, Sredoja Lukića i Mitra Vasiljevića da su u više navrata, od avgusta 1992. do oktobra 1994. Godine, premlaćivali muškarce, Bošnjake, zatvorene u zajedničkom logoru u Kasarni u Uzamnici u Višegradu.
XS
SM
MD
LG