Dostupni linkovi

Novi stanovi u Kampu Plemetina


Stanovnici Kampa u Plemetini zimu će dočekati u novim stanovima, rekao je premijer Kosova Bajram Kosumi, koji je zajedno sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a Lari Rosinom, simboličnim bacanjem nekoliko lopata betona, označio početak izgradnje 36 stanova za 114 porodica koliko trenutno žive u ovom kampu. On je istakao kako je Vlada svesna da je rat na Kosovu ostavio mnoge posledice, od kojih neki građani već šest godina žive u vrlo teškim uslovima:

«Vlada Kosova ovom odlukom želi da reši problem građana Kosova i da jasan signal da je Vlada zainteresovana da otkloni sve posledice rata, da nijedan čovek ne pati zbog rata ili ropstva koje je dugo vladalo na Kosovu.

Premijer Kosumi je ocenio da su kampovi, kao ovaj u Plemetini, najgora slika o Kosovu, te su stoga danas preduzete konkretne mere da se to promeni. I prvi zamnik šefa UNMIK-a Lari Rosin je ocenio da je odluka da se dodele 200.000 evra za izgradnju stambene zgrade za dosadašnje stanovnike Kampa konkretan potez kakav je UNMIK zahtevao od Vlade Kosova:

«Ima i drugih u Srbiji i unutar Kosova, ljudi trazličitih etničkih pripadnosti koji i dalje trpe posledice rata i treba preduzeti da se što je više moguće eliminišu ove posledice“, rekao je Rossin, stavljajući do znanja da je i UNMIK dodelio 200.000 evra za ovu namenu. Rossin je ocenio odluku Vlade da se dodele 200.000 evra za izgradnju stambene zgrade veoma značajnom.

«Mislim da je dobar znak za nas u vezi sa ozbiljnošću sa kojom se Vlada suočava sa izazovima na Kosovu.“

Ovakvu ocenu je podržao i Xhevdet Neziri, poslanik Skupštine Kosova iz redova egipćanske nacionalne zajednice:

«Jos jednom institucije Kosova pokazuju spremnost da svim njenim građanima stvore ranopravne uslove.“

Vlada Kosova je na poslednjoj sednici odlučila da 200.000 evra dodeli za izgradnju stambene zgrade za smeštaj stanovnika Kampa u Plemetini. Predviđeno je da se u zgradi smesti 36 porodica. U Lipljanu je u planu da se izgradi jedna zgrada za 19 porodica.
Od kraja sukoba na Kosovu u Kampu u Plemetinu žive 114 romske, aškalijske i egipćanske porodice sa 468 stanovnika.
XS
SM
MD
LG