Dostupni linkovi

Srbi ponovo pozvani u institucije


Vlada Kosova je pozvala političke predstavnike kosovskih Srba da učestvuju u političkom procesu na Kosovu.

Portparol kosovske Vlade Daut Dauti kaže kako Vlada konstantno poziva Srbe da se uključe u rad institucija i proces decentralizacije, s ciljem da se omogući njihovo učešće na lokalnom nivou:

“To je je još jedan poziv Vlade Kosova upućen Srbima, kao što smo i ranije poslali nekoliko poziva. Vlada je veoma zainteresovana da uključi sve narode u politicki proces, narocito manjine. A posebno Srbe, da učestvuju u lokalnoj vlasti.”

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Vlade Kosova treba da bude plan za decentralizaciju i najavljene izmene tog dokumenta. Uoči te sednice, ministar za lokalnu upravu u Vladi Kosova Ljutfi Haziri nedavno je razgovarao sa liderom “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliverom Ivanovićem”. Haziri je izjavio kako je Ivanovića informisao o promenama koje je Vlada Kosova unela u projekat za decentralizaciju vlasti, prenevši stav da je za uspeh tog procesa neophodna podrška lokalnog stanovništva u predviđenim pilot-opštinama.

Prema rečima Dauta Dautija, od Srba zavisi dali će učestvovati ili ne:

“Sada sve zavisi od njih hoće li se oni uključiti ili ne. Imajući ovo u obzir, gospodin Haziri i ostali ministri tokom današnjeg i sutrašnjeg dana razgovaraju sa Srbima, kako bi im pokazali da smo mi veoma zainteresovani za njihovo učešće u pilot-projektima.”

Kosovski Srbi ne učestvuju u procesu decentralizacije, zahtevajući da se jasno utvrde granice, ovlašćenja novih opština, te da pilot-projekti za formiranje novih opština obuhvate i ostala sela u okruženju, koja su nastanjena Srbima. Iako predstavnici Srba kažu da je njihovo učešće važno, oni istovremeno ističu da odluku treba da donese zvanični Beograd.


Oliver Ivanović ističe kako je, nakon najave da će se u plan za decentralizaciju uneti promene, neophodno da sve strane konstruktivno priđu tom pitanju, s ciljem da taj proces bude u funkciji poboljšanja životnih uslova svih građana:

“Bez učešća svih etničkih zajednica i svih zainteresovanih strana, taj plan ne bi mogao da bude dobar i uspešan. Teško je reći šta se može očekivati, mi treba da počnemo jednostavno od početka da vidimo gde smo zapeli i da kreneno ispočetka.”

Glavna izmena u planu za decentralizaciju vlasti odnosi se na broj katastarskih zona. To podrazumeva da će jedna pilot-opština obuhvatiti jedno ili više okolnih sela ili naselja, što je u skladu sa administrativnom Uredbom UNMIK-a. Broj od pet novih opština ostaće isti. Tako će se planom, prema rečima zvaničnika Vlade, sačuvati princip multietničnosti.

Daut Dauti ocenjuje da je vladin program najbolji način da Srbi dobiju učešće u lokalnoj vlasti:

“Recimo, pilot-projekat u Gračanici zavisi od njih, da li oni imaju želju da se uključe, onda će sve biti u redu. Mi smo čak i promenili u nekom smislu prvu varijantu programa. Ali, mi ne vidimo da su Srbi ozbiljni i zainteresovani za ove projekte.”
XS
SM
MD
LG