Dostupni linkovi

Dva milijuna dolara krojačici iz Omiša


Sonja Antičević, umirovljena krojačica iz Omiša, nedaleko Splita, kupila je prošlog ponedjeljka dionica poznate tvrtke za proizvodnju sportske opreme „Reebok“ za 130.000 dolara. Tada je cijena dionica bila oko 20 centi. Dva dana kasnije, kada je objavljeno da drugi gigant sportske opreme „Adidas“ preuzima „Reebok“, ona je prodala dionice po jediničnoj cijeni od 12 dolara. Zarada – nešto više od dva milijuna američkih dolara.
Američka Komisija za zaštitu burzovnog poslovanja odmah je posumnjala da se ovdje radilo o tipičnom slučaju „insider tradinga“, odnosno da je korist ostvarena korištenjem povlaštenih informacija, i zatražila zamrzavanje njezine imovine. Gospođa Antičević kazala je kako ona uopće ne zna što je to burza i što su to opcije za kupnju dionica. Ukratko, da joj ništa u ovoj aferi nije jasno. Par sati kasnije pred novinarima je pobjegla rodbini na selo. Međutim, čini se da je ona samo paravan za svog dvadesetipetogodišnjeg nećaka koji je – vidi vraga – broker i to baš u New Yorku.

Za pravnog savjetnika Zagrebačke burze Andreja Galogažu, kojeg smo zamolili da za Radio Slobodna Evropa komentira ovaj slučaj, sve je jasno:

„Čitav slučaj zapravo predstavlja ,insider trading‘ operaciju, u kojoj se netko tko je znao da će se objaviti informacija o preuzimanju ,Reeboka‘, a da to još nije bilo objavljeno u javnosti, poslužio tim znanjem i obavio transakciju koju je kamuflirao tako da je prikazao da ju je netko drugi obavio i time stekao nekakvu dobit za koju se smatra da je stečena kriminalnim putem ili u najmanju ruku na nemoralan način.“

Mediji su iskopali da se Sonja Antičević prošle godine susrela sa svojim američkim nećakom, i to u Salzburgu, u Austriji. Čini se da taj Salzburg nije slučajan, jer – prema informacijama američke Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja – prva tranša zarade od trgovanja dionicama „Reeboka“, nešto preko 800.000 dolara, bila je 3. kolovoza prebačena na račun Sonje Antičević i to upravo u jednoj salzburškoj banci. Ona je od sve rodbine u Hrvatskoj najbliža sa svojim njujorškim nećakom Davidom, koji je inače diplomirao financije na uglednom američkom sveučilištu Notre Dame. Vjerojatno je zato izbor pao na nju:

„Uloga te gospođe tu je minorna. Od početka je bilo jasno, obzirom da je ona prilično uvjerljivo demonstrirala pred medijima da je kompjuterski nepismena, da se do njenih podataka nije moglo doći tako što bi ona, na primjer, surfala internetom pa ostavljala svoje adrese. Ona se, navodno, čak ne nalazi ni u telefonskom imeniku, pa da bi se na taj način moglo doći do njezinih podataka. Tako da je od početka bilo za pretpostaviti daje netko tko nju osobno pozna iskoristio njezine osobne podatke. Ona uopće ne raspolaže sa dovoljno znanja da može shvatiti o kakvoj se tu operaciji radi, o kakvim se transakcijama radi i tako dalje.“

Sonja Antičević je pozvana na ročište u New York u četvrtak, gdje će se odlučivati o zahtjevu Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja za zamrzavanjem njezinog računa. U Sjedinjenim Državama je prilično raširena svijest da je trgovanje dionicama uz povlaštene informacije kazneno djelo. Naime, najšira javnost pratila je slučaj Marthe Stewart, koja je uz Opru Winfrey najveća TV zvijezda u Sjedinjenim Državama. Ona je prodala dionice jedne farmaceutske tvrtke dan prije nego što su im dionice strelovito izgubile vrijednost zbog neuspjeha njihovog glavnog lijeka. Time je izbjegla gubitak od 45.000 dolara, ali je zaradila pet mjeseci zatvora zbog laganja federalnim istražiteljima za vrijeme istrage, a osuđen je i njezin broker.

Kakva su hrvatska iskustva? Pravni savjetnik Zagrebačke burze Andrej Galogaža:

„Bio je jedan veliki slučaj prilikom preuzimanja jedne hrvatske banke, kada je bilo mnogo indicija koje su upućivale na to da je jedna tvrtka, koja je radila u koluziji sa bankom preuzimačem, kupila dionice banke koja je trebala biti preuzeta nešto manje od limita od 10 posto za koji je potrebna suglasnost Narodne banke. Međutim, taj slučaj nikada nije do kraja rasvjetljen, niti je došao do suda. Tako da je to sve što mogu o tome reći.“
XS
SM
MD
LG