Dostupni linkovi

Nove mjere zaštite od terorizma


Velika Britanija već ima zakon koji vlastima te zemlje omogućuje deportacije stranaca za koje se procjenjuje da ugrožavaju sigurnost građana, no premijer Tony Blair danas je objavio kako ćeodredbe tog zakona biti proširene.
Kao razlog za uvođenje dodatnih mjera, premijer je naveo nedavne bombaške napade na London i kazao da su oni bez imalo sumnje "promijenili pravila igre":

"Odluku o deportaciji donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova na temelju zakona. U te će propise, kao povod za protjerivanje iz zemlje, od sada biti uključena djela poput poticanja mržnje, zagovaranja nasilja da bi se utjecalo na uvjerenja neke osobe, kao i podržavanje i ohrabrivanje takvog djela."

Tony Blair je također objavio kako će vlasti sastaviti popis esktremističkih organizacija, internet stranica i knjižara, te kako će umiješanost u njihove aktivnosti biti povod za protjerivanje stranaca iz Velike Britanije.

Premijer je potvrdio da će biti pooštreni kriteriji za odobravanje azila u Britaniji i da će takva vrsta zaštite biti odbijena svim osobama za koje se utvrdi da su na bilo koji način povezane s terorističkim aktivnostima.

Blair je također objavio da će britanska Vlada zabraniti aktivnosti dviju islamskih skupina na svom teritoriju, te kako će zatražiti dodatne ovlasti kojima bi se spriječio ulazak u zemlju radikalnih imama koji propagiraju ekstremizam:

"Dogovorit ćemo mjere koje će omogućiti zatvaranje svetišta koja služe za propagandu i jačanje ekstremizma i uz konzultacije s čelnicima muslimanske zajednice sastaviti popis stranih svećenika koji nisu podobni da propovjedaju u Britaniji i koji će biti deportirani."

Mjere koje je danas objavila Velika Britanija, uskoro bi mogle biti uvedene u više država, ali analitičari vjeruju da ih neće biti moguće proširiti na cijelu Evropsku uniju.

Christopher Langton, iz londonskog Instituta za strateške studije, kaže da postoji čitav niz pravnih i kultoroloških prepreka uvođenju takvih mjera:

"Vladama u demokratskim društvima, koja štite slobodu govora, bit će prije svega vrlo teško definirati šta je to radikalizam. Drugo, teško je utvrditi da li nešto što neko kaže potiče na nasilje i da li je izravno povezano s nasiljem."

U međuvremenu, Evropska unija preporučuje članicama da razmotre uvođenje dugoročnih mjera kojima bi se otklonio utjecaj radiklanih skupina i pojedinaca. Unija također predlaže i uvođenje kodeksa ponašanja medija kako bi se spriječilo širenje ekstremističke propagande.
XS
SM
MD
LG