Dostupni linkovi

Šta sa upražnjenim mestima u institucijama Kosova?


Nakon odluke “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” da ne učestvuje u radu institucija, osam mesta u Skupštini Kosova i jedno ministarsko mesto, koja su rezervisana za tu listu, ostala su upražnjena. I dok se ta mesta i dalje čuvaju, zvaničnici Srpske liste kažu da su im, na osnovu Ustavnog okvira i poslovnika o radu Skupštine, mandati zagarantovani. Ranđel Nojkić, zvaničnik “Srpske liste”, kaže za Radio Slobodna Evropa kako se ti mandati ne mogu izgubiti..

U međuvremenu, Slaviša Petković, ministar za povratak i lider Srpske demokratske stranke, koja ima dva mandata u Skupštini, zatražio je od Skupštine i UNMIK-a da se mandati rezervisani za “Srpsku listu” dodele njegovoj partiji. Petković svoj zahtev zasniva na uredbi koja određuje da u roku od šest meseci poslanici moraju preuzeti mandate.
Međutim, prema rečima Nojkića, mandati se gube ukoliko u roku od šest meseci poslanik ne prisustvuje nijednoj sednici Parlamenta ili skupštinske komisije, ukoliko sam da ostavku, u slučaju smrti ili ukoliko povredi pravila ponašanja. Stoga, ističe, poslanici “Srpske liste” nisu prekršili nijedno pravilo:

“Nijedno od ovih pravila se ne tiče Srba, s obzirom da su se Srbi u intervalu od šest meseci svi uključili u rad skupštinskih komisija, neko jednom, a neko više puta. Te prema tome, samim tim zaštitili su svoje mandate. I u narednih šest meseci su njihovi mandati zagarantovani. Prema tome, ko god ima aspiracije da im oduzme mandate, moraće veoma grubo da prekrši Ustavni okvir.”

Istovremeno, zbog srpskog bojkota institucija, ostalo je upražnjeno i mesto ministra za poljoprivredu. Portparol kosovskog premijera Daut Dauti kaže kako Vlada čeka odluku “Srpske liste”:

“Vlada još uvek nije donela konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem, ali verujemo da će se uskoro u razgovorima sa gospodinom Ivanovicem (Oliver) pronaći rešenje.”

Upitan šta će biti sa Ministarstvom za poljoprivredu, koje je rezervisano za “Srpsku listu”, Nojkić kaže kako to zavisi od kompromisa:

“To ne zavisi od nas, to zavisi pre svega od same Skupštine i predstavnika međunarodne zajednice. Ukoliko bude mudrosti i ukoliko bude želje za kompromisom, mislim da taj problem može da se reši. Mislim da je to na Skupštini da ona odluči, da preispita svoje političke namere i da vidi dali je pametno da se u ovom trenutku to ministarstvo da nekom drugom ili će čekati srpske poslanike do trentuka kada se steknu uslovi da se oni uključe u parlament.”

Prema rečima Dauta Dautija, sve dok se ne donese određena odluka, Ministarstvo poljoprivrede će voditi zamenik ministra. Portparol Dauti izrazio je uverenje kako će uskoro početi razgovori o pitanju upražnjenih mesta u Skupštini i Vladi.
XS
SM
MD
LG