Dostupni linkovi

Vjerske zajednice bez politike ne mogu


I dalje pristižu reakcije na govor mostarskog muftije Seida ef. Smajkića, u kojem je kritizirao ponašanje Katoličke crkve u Hercegovini, odnosno podupiranje rigidne opcije HDZ-a u stvaranju „hrvatskog Mostara“.

Dok u HDZ-u smatraju kako se radi o zabrinjavajućoj retorici deset godina nakon rata, u Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji navode kako izjave mostarskog muftije treba i krivično sankcionirati. Biskupski tajnik don Anto Pavlović ističe:

„Ne bih želio to komentirati. Neka kaže gdje, kada i na koji način je Katolička crkva to uradila.“

Za mostarskog muftiju, ef. Smajkića, žestoke reakcije koje su uslijedile nakon njegovog govora, predstavljaju svojevrsno iznenađenje, te naglašava da je u određenim stvarima krivo interpretiran. Na pitanje o „hrvatskom Mostaru“, Smajkić ipak dodaje:

„Ja ne želim da ulazim direktno u konflikt sa Katoličkom crkvom, sada je to političko pitanje.“

Smajkić također ističe kako su postojale brojne opstrukcije izgradnji i obnovi vjerskih objekata tamo gdje u Hercegovini vlada HDZ i da s te strane nikada nije postojala pomoć Katoličke crkve. Ovakve navode don Anto Pavlović nije želio komentirati, rekavši tek sljedeće:

„Za sve te optužbe, koje je iznio muftija Smajkić, trebao bi iznijeti i pismene argumente: gdje je to i kad uzela Katolička crkva muslimansko zemljište i na njemu sagradila crkvu, vjerski objekt ili podigla križ?“

Na pitanje: kada je posljednji put prisustvovao otvaranju nekog islamskog objekta u Hercegovini, don Pavlović odgovara:

„ Kad god smo bili pozvani, mi smo se odazvali.“

Čini se da upravo dijalog nedostaje u odnosima dviju vjerskih zajednica, koje se u Mostaru ipak najviše bave politikom, dok su njihovi odnosi, deset godina nakon rata, svedeni na kurtoazne čestitke za vrijeme vjerskih blagdana.
XS
SM
MD
LG