Dostupni linkovi

Nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom


Švajcarska je ministarka Mišel Kalmi Rej izjavila danas da je Kosovo prirotet Švajcarske u Jugositočnoj Evropi, te je stoga zainteresovana za usku saradnju sa Kosovom. Ove komentare ona je izrekla nakon sastanka sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugovom u Prištini. Švajcarska je ubeđena da je sadašnji status quo neprihvatljiv i neodrživ i da, pored ostalog, ometa ekonomski razvoj Kosova, rekla je Kalmi Rej:

«Kretanje ka formalnoj nezavisnosti treba da se odvija pod uskim međunarodnim nadzorom i pregovorima sa Beogradom.

Ministarka Kalmi Rej smatra takođe da treba poštovati dva legitimna zahteva naroda Kosova:

« Na jednoj strani je zahtev manjina da žive u bezbednosti i da imaju ravnopravan pristup javnim službama, i sa druge strane volja većine naroda Kosova da ostvari pravo na samoopredelenje.

Predsednik Rugova je rekao da Kosovo poštuje zahtev međunarodne zajednice za ostvarivanje standarda pre rasprave o statusu, što je, prema njegovim rečima, put koji zahteva međunarodna zajednica:

«Ja insistiram na direktnom priznavanju nezavisnosti Kosova od strane SAD i Evropske unije.»

Danas se ministarka Kalmi Rej sastala i sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a, Lari Rosinom. Predvidjeni su njeni susreti i sa premijerom Kosumijem, liderima opozicionih partija i predstavnicima «Srpske liste za Kosovo i Metohiju».
XS
SM
MD
LG