Dostupni linkovi

Više dijaloga među vjerskim zajednicama


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić boravio je proteklog vikenda u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori. Nakon niza susreta sa državnim i vjerskim zvaničnicima, na kraju posjete, reis Cerić je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa dao svoje viđenje položaja muslimana u Crnoj Gori.

CERIĆ: Ono što sam vidio i ono što sam čuo, zadovoljan sam. Mogu kazati da sam neke stvari našao boljim nego što sam očekivao, a neke su stvari gore nego što sam očekivao. Naime, bolje su zato što vidim da postoji veliko zanimanje muslimana u Crnoj Gori da organiziraju Islamsku zajednicu. Ono što sam vidio i čuo, a nisam očekivao, mislim da bi trebalo da bude više dijaloga između vjerskih zajednica. Ja uvažavam činjenicu da Crna Gora još nije riješila neke odnose sa crkvom u smislu da postoji i Srpska i Crnogorska crkva. Ali ja mislim da bi trebalo da vjerski poglavari surađuju, da se sastaju, da međusobno razgovaraju i da na taj način odašalju poruke vjerske tolerancije.

RSE: Možete li nam objasniti odnos Islamske zajednice Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici Crne Gore? Da li se može govoriti o nekom obliku patronata?

CERIĆ: U svijetu u kome mi živimo, posebno poslije Evropske unije, niko nije apsolutno suveren. Ja mislim da se u Evropi događa proces unutarnjeg racionalnog i interesnog uvezivanja. Ja mislim, i islamske zajednice bivše Jugoslavije treba da idu tim putem, da svako ima autonomije onoliko koliko mu treba, odnosno koliko zaslužuje, koliko je pravo, a opet da se međusobno ujedinjuju, odnosno surađuju. Ja mislim da se ovdje ne radi ni o kakvom patronatu, nego naprosto, postoji neko historijsko iskustvo koje nas obavezuje u Sarajevu da imamo osjećanja i da imamo obaveze prema islamskim zajednicama u bivšim republikama Jugoslavije. I s druge strane, mi smo povezani sa duhom vjere.

RSE: Ustrojstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori je takvo da je ona na teritoriji Crne Gore formirana. Da li se može reći da takvo ustrojstvo crnogorske Islamske zajednice ukazuje na opredjeljenje o državnoj samostalnosti Crne Gore?

CERIĆ: Crna Gora je uvijek bila država. Ja mislim da uopće nije sporna crnogorska državnost, samo je u pitanju kako u ovim nastalim okolnostima naučiti da međusobno surađujemo ljudski, a ne «pasije». Islamska zajednica tu nije uopće presudna da bi odredila ili ne crnogorsku državnost.

RSE: Muslimani Sandžaka, odnosno srbijanskog dijela Sandžaka, i Bošnjaci i muslimani u Crnoj Gori sasvim suprotno, barem do sada, deklarativno promišljaju budućnost Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Ta granica, barem u tom smislu, postoji. Kako to komentarišete?

CERIĆ: Ono što mi možemo kazati u ovom trenutku je da je najvažnije da se svi eventualni nesporazumi, koji postoje između jedne ili druge države i jednog ili drugog naroda, jedini i pravi put je rješavanje dijalogom i na način međusobnog uvažavanja. Bilo kakvog opredjeljivanja, vatrenog, za ovu ili onu opciju ili za ovoga ili za onoga, ja mislim da Bošnjacima to ne treba.

RSE: Da li je Bosna matica Bošnjaka i muslimana iz Crne Gore?

CERIĆ: Mnogo veći narodi još uvijek raspravljaju o tome, o svojim identitetima. Ja mislim da je to proces u koji smo mi ušli. Postoji danas vrlo ozbiljna supstanca bošnjačkog korpusa koji zna šta je, ko je. Zapravo, identitet nije samo objektivna nego i subjektivna kategorija. Ne postoji jedan identitet. Ni Nijemci nisu samo Nijemci. Oni su istovremeno i Evropljani ili Bavarci. I mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci i Evropljani.

RSE: Islam i terorizam. Refleksije na ovaj naš balkanski prostor svih ovih zbivanja u svijetu?

CERIĆ: Bolje da smo završili ovaj intervju sa ovim zadnjim pitanjem, nego o ovome «islam i terorizam». Te stvari su nespojive i oni koji su to nametnuli nama, a nas je većina miroljubivih muslimana u svijetu, napravili su veliku grešku i bojim se da će im se to vratiti kao bumerang.
XS
SM
MD
LG