Dostupni linkovi

Šestogodišnje suđenje za utapanje romskih izbjeglica


Šest godina kasnije i dalje se samo pretpostavlja, iako nema zvaničnog podatka, da su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine na brodu «Mis Pat», koji je po svemu sudeći bio registrovan za znatno manje ljudi, stradale 104 osobe romske nacionalnosti sa Kosova koji su ilegalno krenuli za Italiju. Iz mora su izvučeni posmrtni ostaci 37 osoba, od kojih je identifikovano samo njih 12.
Nakon dugogodišnjeg odugovlačenja sa procesuiranjem ovog slučaja, koji je u početku izazivao veliku pažnju javnosti, sa barskog Suda predmet je prebačen Višem sudu u Podgorici, jer se tamošnji sud oglasio nenadležnim.
Istraga se vodi protiv Gaši Agima, Balja Ismeta, Balja Radmana, Maljoku Bajrama, Saše Borote, Đuričković Gorana i Hodžić Refika. O tome za naš program govori stručni saradnik predsjednka Višeg suda Predrag Tabaš:

«Osnovni državni tužilac u Baru podigao je optužnicu, pa je zakazan glavni pretres, pa je nakon više održanih pretresa osnovni državni tužilac u Baru izmjenio pravnu ocjenu djela tako što je okrivljenima stavio na teret krivično djelo, teško djelo protiv opšte sigurnosti, nakon čega se Osnovni sud u Baru oglasio stvarno i mjesno nenadležnim za postupanje u ovom krivičnom predmetu i spise predmeta dostavio višem državnom tužiocu u Podgorici. Nakon toga je viši državni tužilac u Podgorici, Višem sudu u Podgorici, kao stvarnom i mjesto nadležnom sudu za postupanje, podnio zahtjev za sprovođenje istrage protiv navedenih lica dana 26.5.2004.godine.“

Iako je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović još prošle godine donio rješenje o sprovođenju istrage, ona kasni, kako nam je objasnio Tabaš, zbog određenih poteškoća poput pronalaženja okrivljenih koji se brane sa slobode:

«Obzirom da se ta lica više ne nalaze na adresama koje se nalaze u spisima predmeta, pa iz tog razloga istražni sudija morao je izdati naredbe za njihovo pronalaženje i nakon pronalaska njihovo prinudno dovođenje u sud. Zahtjevom za sprovođenje istrage višeg državnog tužioca u Podgorici naloženo je i angažovanje sudskog vještaka iz oblasti pomorskog saobraćaja. Takođe treba naglasiti da je istražni sudija, koji je postupao u ovom predmetu iz opravdanih razloga odsutan, to jest, nalazi se na bolovanju već duže vrijeme, te da je nakon toga po redovnom rasporedu predsjednik Suda predmet dao drugom istražnom sudiji u rad.“

RSE: Kada se može očekivati okončanje istrage. Imate li orijentaciono nekih podataka?

TABAŠ: Ja Vam u ovom trenutku ne bih mogao reći.

Državnom tužilaštvu proslijedili smo faks u kojem smo, između ostalog, pitali: kako su zadovoljni brzinom postupanja i procesuiranja u ovom teškom slučaju krijumčarenja ljudi?, na koji nam je sekretar Tužilaštva Radmila Ćuković odgovorila kratkim obrazloženjem da je sve u fazi istrage u Višem sudu. Bez obzira što je prošlo šest godina, povodom odugovlačenja sa ovim slučajem nijesu se oglasili ni iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, niti ombudsman. Predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodan Franović, koji od početka prati ovaj slučaj, kaže da je riječ o neshvatljivom odugovlačenju u procesuiranju tako teškog krivičnog djela i dodaje:

«Rekao bih u ovom trenutku da sve pokazuje da, ili crnogorski pravosudni sistem nema kapacitet da procesuira ovako teška krivična djela i da ih u potpunosti u krivično pravnom smislu rasvijetli, ili da postoji nešto drugo, da postoji u pozadini možda neki nezakoniti pritisak na pravosudne organe, kako bi slučaj ostao nerasvijetljen i neriješen.“
XS
SM
MD
LG