Dostupni linkovi

Vlast vrši pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle pozvao je otvorenim pismom predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da se lično založi i spreči rušenje crkve podignute na planini Rumija. Patrijarh Pavle postavio je pitanje: “ko bi danas u ovoj zemlji pomislio da ruši nečiju bogomolju, osim kada su u pitanju većinska Srpska pravoslavna crkva i njeni hramovi?”. Za Radio Slobodna Evropa stavove SPC pojašnjava vladika raško-prizrenski Artemije.

Kome i zašto smeta usamljeni hram na vrhu planine, bliži nebu nego zemlji, zapitao se patrijarh Pavle u pismu Svetozaru Maroviću, u kome izražava i nadu da nema tog ko će pristati da sruši tek izgrađenu crkvu i to na istom mestu na kom su pravoslavni hram 1571. godine srušili Turci. Vladika raško-prizrenski Artemije i član Sinoda Srpske pravoslavne crkve u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da i na slučaj crkve na Rumiji treba gledati u kontekstu, kako kaže, drugih aktuelnih pritisaka na pripadnike SPC:

“Jedno nasilje, koje se sistematski i kampanjski vrši protiv Srpske pravoslavne crkve, kako u Crnoj Gori tako i u Makedoniji sa napadom i osuđivanjem i zatvaranjem mitropolita, odnosno arhiepiskopa Jovana.”

Vladika Artemije ocenjuje da vlast, zarad nekih svojih interesa, vrši pritisak na Crkvu. Na podsećanje da je crkva na Rumiji nelegalno podignuta, on kaže:

“Ako je bio manastir, recimo u Banjskoj, 500 godina urušenja, zar je nelegalno ako je obnovljen?. Tako je i crkva na Rumiji postojala pre ove crkve, nije to nešto novo ili nelegalno. Ko treba da dade legalitet crkvi da podigne svoju svetinju, prosto je pitanje na koje oni treba da odgovore.”

RSE: Dobro, ali oni polaze od toga da za gradnju svakog objekta, pa i crkvenog, je potrebna određena dozvola.

ARTEMIJE: Ne, to je u urbanim sredinama. Međutim, na planini, ko traži dozvole? Sve što se podiže van urbanih sredina niko ne izdaje, niti traži bilo kakve dozvole, tako da je to jedan besmislen izgovor samo.

Vladika Artemije ocenjuje i tvrdnje da je izgradnjom crkve na Rumiji narušen multikonfesionalni karakter tog mesta, na kom su se okupljali predstavnici tri različite religije:

“Ja ne znam ko se pre okupljao i zbog čega različite religije, ako je tu bila pravoslavna crkva, ona je i sada tu. Znate, na Kosovu je tokom pet godina nama porušeno 150 crkvi i manastira, u istom vremenu podignuto je preko 300 džamija. Niko od nas nije se protiv toga bunio ili govorio o narušavanju međureligiozne ili međuetničke ravnopravnosti, iako je ona očigledna. Ali šta da radimo?”
XS
SM
MD
LG