Dostupni linkovi

IRA obustavlja oružane operacije!


Vođstvo Irske republikanske armije dalo je naredbu za obustavljanje svih oružanih operacija i naredba je stupila na snagu u 16.00 časova. To je u saopštenju, snimljenom na video traci datoj medijima, pročitao Sean Walsh, bivši politički zatvorenik IRE:

"Sve jedinice IRE moraju odložiti oružje, a svim dobrovoljcima rečeno je je da mogu učestvovati samo u političkim i demokratskim aktivnostima i to isključivo mirnim sredstvima".

Vođstvo IRE autorizovalo je svoje predstavnike da angažuju međunarodnu nezavisnu komisiju, kako bi se komlpletirao i verifikovao proces razoružanja. U tom kontekstu, biće angažovana i dva nezavisna posmatrača: iz Protestantske i Katoličke crkve. Vojni vrh IRE doneo je ovu odluku nakon interne debate među jedinicama IRE i njenim dobrovoljcima. Rezultat te debate, kako se kaže u saopštenju, jeste veoma jaka podrška clanova IRE mirovnoj strategiji Sinn Feina.

Velika većina građana Severne Irske u potpunosti podržava ovaj proces i ostaje privržena cilju irskog jedinstva i nezavisnosti, odnosno stvaranja irske republike, cilja zacrtanog još u proklamaciji 1916. godine.
Verujemo da postoji alternativni put da se ostvari ujedinjenje Irske i okončanje britanske vladavine u našoj zemlji, naglašava se u saopštenju vođstva IRE. U dokumentu se ističe da je vođstvo IRE svesno žrtava u njihovoj borbi i da je oružana borba u prošlosti bila opravdana, ali da se sada nametnuo neopoziv imperativ da se sve strane obavežu na pravedan i trajan mir.

Na odluku vrha Irske republikanske armije da obustavi oružane operacije reagovao je britanski premijer Tony Blair:

"Ovo moze biti dan kada je, nakon svih izneverenih nada, na irskom ostrvu mir konačno zamenio rat, a politika teror. Pozdravljam saopstenje IRE o obustavi njene oružane kampanje. Pozdravljam jasnoću tog dokumenta i priznanje da put do političkih promena vodi jedino upotrebom mirnih i demokratskih sredstava. Ovo je korak bez presedana u novijoj istoriji Severne Irske."
XS
SM
MD
LG