Dostupni linkovi

Pregovori o statusu počinju za koji mesec?


Vrlo je moguće da razgovori o statusu Kosova otpočnu na jesen, bez obzira što standardi nisu ispunjeni, odgovor je predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića, na naše pitanje: može li se nešto takvo očekivati nakon signala koji se odašilju iz pojedinih međunarodnih krugova i zvanične Prištine?
Čović napominje da zvanični Beograd nikada nije odbijao razgovore:

''Jedno je realno stanje i realna situacija, koja se nije značajno promenila na bolje, jer tamo nema ni slobode, ni bezbednosti u onoj meri koja je potrebna za normalan život. Takođe nema ni povratka. A onda, imate veoma neodgovorne izjave te, već vrlo problematične Vlade Kosova i Metohije, u smislu da Beograd ne dozvoljava Srbima da se vrate na Kosovo. To je jedna klasična laž i zamena teza.''

Pre dva meseca, dogovor o harmonizaciji stavova prema kosovskom pitanju postigle su tri najznačajnije političke ličnosti u Srbiji: predsednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i lider najjače opozicione snage, Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.
U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, potpredsednik srpskih Radikala Aleksandar Vučić odgovara na pitanje: Hoće li ova stranka prihvatiti, eventualan pristanak zvaničnog Beograda da razgovori o konačnom statusu Kosova otpočnu?

''Očigledno je da će od septembra, najkasnije oktobra, krenuti najozbiljniji razgovori o budućnosti južne srpske pokrajine i samo oni koji to ne žele da vide, ponašaju se kao da se ništa ne događa. Nalaze se svi u Vladi Srbije i drugim državnim organima i kažu: nećemo da izađemo sa našom strategijom, ćutaćemo, jer mi treba da čekamo da vidimo njihov plan. A njihov plan je jasan, a to je nezavisnost Kosova. Jedino oko čega smo postigli konsenzus, to je da nismo za nezavisnost. Prosto, jedna takva vrsta neozbiljnosti i neodgovornosti ide na ruku onima koji žele da nam oduzmu taj deo teritorije. Očekujem da u narednih nedelju ili dve Vlada i državni organi konačno preduzmu nešto po tom pitanju i izađu sa pozitivnim planom za rešavanje krize na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji.''

Najnovija izjava specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Kai Eidea švajcarskom ASN Security Watch, koju prenose beogradski mediji, da je razočaran onim što je video na Kosovu u poslednjih nekoliko nedelja, kao i da je potreban dodatni napredak kako bi, kasnije ove godine, počeli o njegovom budućem statusu, kod Nebojše Čovića izaziva oprezan optimizam:

''Zadovoljan sam kakve izjave daje gospodin Kai Eide, ali vreme i iskustvo me je naučilo da budem vrlo oprezan kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a da budem još oprezniji kada su političari, koji se bave Kosovom i Metohijom, u pitanju. Ta sklonost političara da vežbaju razne discipline kroz atraktivnost izjava oko Kosova i Metohije je prepoznatljiva. Imaju jednu priču za Beograd, drugu za Podgoricu, treću za Prištinu, a četvrtu za ko zna gde. Za nas je od velike važnosti da se jasno shvati da u Srbiji nema političara koji može da potpiše bilo kakav oblik nečega što predstavlja tu, naučno-popularnu priču oko nezavisnosti Kosova.''

*****

Vlada Kosova i najveća opoziociona partija smatraju da nema potrebe, niti razloga, da dođe do odlaganja početka razgovora o konačnom statusu Kosova. S druge strane, predstavnici Pokreta “Samoopredelenje” smatraju da nikako ne treba prihvatiti pregovore, već narod Kosova treba da donese odluku o samoopredelenju, što znači nezavisnot Kosova.
Poslednja istrazivanja na Kosovu pokazuju da je ogromna većina građana za što skoriji početak razgovora o konačnom statusu.


Vlada Kosova se zalaže da pregovori o konačnom statusu Kosova započnu odmah po usvajanju izveštaja specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za procenu standarda i političke situacije na Kosovu, ambasadora Kai Aide, kaže za Radio Slobodna Evropa portparol Vlade Kosova, Daut Dauti:

«Vlada je pokazala izuzetno anagžovanje na ostvarivanju standarda i ostvarivanju svih drugih zadataka koji su proizišli iz plana i programa vlade», kaže Dauti, ističući kako su do sada svi međunarodni zvaničnici, koji su posetili Kosovo u vezi sa implementacijom standarda bili zadovoljni ili mnogo zadovoljni u većini oblasti implementacije standarda.“

Ne želeći da prejudiciramo izveštaj amabasadora Aide, smatramo da, na osnovu postignutih rezultata angažovanja, ne samo Vlade i institucija, već celog naroda Kosova, nadamo se da će izveštaj biti pozitivan, kaže portoparol Dauti:

«Naravno da Vlada ima u vidu stav jedne ili nekoliko velikih sila, koje neprestano rade da se odlaže proces i pokušavaju da za to utiču i kod drugih sila. Međutim, mi se nadamo da se to neće dogoditi, da se neće odlagati razgovori i da će razgovori započeti u vreme u koje su najavljeni.»

Demokratska partija Kosova, najveca opoziciona partija, je protiv odlaganja razgovora o konačnom statusu Kosova, kaže Blerim Latifi, savetnik predsednika Demokratske partije Kosova:

«Na osnovu nekih signala, prvi indikatori izveštaja Kai Aide o ostvarivanju standarda su indikatori negativne procene, što je uticalo da neki međunarodni krugovi predlože eventualno određeno odlaganje procesa rešavanja statusa Kosova.»

Latifi ističe kako je DPK protiv takvih predloga, iako smatraju da sadašnja Vlada Kosova nije sposobna da uspešno vodi ovaj proces napred:

«Politicki proces na Kosovu ne treba da bude žrtva jedne vlade koja loše vodi zemlju u svim njenim segmentima. Ne treba kazniti stagnacijom građane Kosova zbog jedne neefektivne i nesposobne vlade da se suoči sa izazovima, problemima i ostvarivanjem standarda.»

Pokret «Samoopredlenje», nekadašnjeg studentskog lidera i političkog zatvorenika Albina Kurtija, se zalaže protiv pregovora i za pravo naroda na samoopredlenje:

«Pokret ’Samopredelenje’ se zalaže za ostvarivanje samoopredlenja za Kosovo. To je u potpunoj suprotnosti sa sadašnjim političkim procesima koje je stvorio i kontroliše UNMIK i koji, svojim konceptom i opredelenjem: standardi pre statusa, onemogućavaju narodu Kosova pravo na samoopredelenje.»

Kurti ističe kako UNMIK priprema pregovore koji vode ka kompromisu sa Srbijom.

„To je nepravedno i neprihvatljivo za nas. Mi se zalažemo za pravo na samopredelenje naroda Kosova, a protiv pregovora.“

Poslednja istraživanja javnosti na Kosovu pokazuju da je ogromna većina građana Kosova za što brži početak razgovora o konačnom statusu Kosova, nezavisnosti Kosova, kako govore ta istraživanja.
XS
SM
MD
LG