Dostupni linkovi

London je i dalje moguća meta napada


Danas je četvrtak – dan kada su se u dva navrata ovog meseca desili teroristički udari na londonski javni saobraćaj. Prošlog četvrtka nije uspeo pokušaj udara na tri linije metroa i autobus, ali tačno pre dve nedelje bombaši -samoubice su uspeli i u udarima na podzemnu željeznicu i autobus ubili više od 50 ljudi.
Nervozi policije, iako ništa nije saopštila, doprinele su i fotografije koje su prošle noći dospele na ekrane americke ABC televizije, na kojima se vidi bomba kućne izrade, punjena ekserima i eksplozivom, nađena u automobilu koji je korišćen u napadima na London 7. jula.

I danas su nastavljena hapšenja.

"Dobro jutro, naša tema dana 28. jula glasi: policija je, pozivajući se na antiterorističke zakone, uhapsila devet osoba u južnom Londonu. Uključujemo Tooting.”

Bila je to najava koju je ovog jutra gledaocima saopštila voditeljka Sky news televizije. Policija je ovog jutra u Tootingu, četvrti na jugu britanske prestonice na dve adrese uhapsila devet muškaraca. Ranije, u odvojenoj raciji u Londonu, uhapšene su tri žene, osumnjičene da su jataci terorista. Ovim se brojka uhapšenih, povezanih sa prošlondeljnim neuspelim terorističkim udarima na londonski javni prevoz, popela na 17 osoba.

Ipak, najznačajnijim se smatra jučerasnje hapšenje Somalijca Yasina Hassana Omara u Birminghamu, jednog od osumnjičenih za pokušaje terorističkih udara 21. jula. Policija veruje da će ispitivanje Hassana Omara pomoći u pronalaženju i ostale trojice osumnjičenih, pre nego što ponovo udare.

Uprkos upozorenjaima o mogućnosti ponovnih terorističkih napada, organi reda pokušavaju da umire javnost. Danas je raspoređen najveći broj policajaca na železnicu i metro.

Prvi čovek londonske policije Ian Blair kaže da je siguran da će bombaši koji su još na slobodi biti pronađeni, kao i njihova logistička podrška, ali dodaje da prošlonedeljni neuspeli napadi nikako nisu znak da su oni oslabljeni. "Ne, to nisu amateri, oni su samo napravili grešku, a mi imali veoma, veoma mnogo sreće.”
XS
SM
MD
LG