Dostupni linkovi

EUFOR provodi nove premetačine


EUFOR je proveo blokadu sjedišta zaštitarske agencije Puma security u Mostaru. Poslovnice ove agencije blokirane su i u Čapljni, Širokom brijegu i Stocu. Također, slične akcije poduzete su i u RS, pretresi su obavljeni u agenciji Sector security u Banjoj Luci, Gradišci te Prijedoru. U EUFOR-u ističu kako se radi o rutinskoj kontroli naoružanja, odnosno, kako dodaje Bruno Campanone, glasnogovornik mostarske baze EUFOR-a, da li su aktivnosti navedenih agencija u skladu sa zakonima BiH:

”Ove operacije provedene su na nekoliko mjesta u BiH.
Zaštitarske tvrtke posjeduju oružje i EUFOR redovno nadgleda aktivnosti ovih agencija, kako bi se uvjerio da li se provode u skladu sa dejtonskim mirovnim sporazumom.”

Da li poduzete akcije imaju veze sa haškim bjeguncima, Campanone nije želio reći, ipak dodavši:

“Naravno, u okviru mandata EUFOR-a je i otkriti nelegalne mreže pomagača haškim bjeguncima.”

Novinarima u Širokom brijegu zapovjednici operacije izjavili su kako se pretres poslovnice Puma security vrši navodno zbog financijskih malverzacija agencije, medutim, ovu informaciju u Poreskoj upravi nisu nam mogli potvrditi. Takođe, u današnjem pretresu učestvovali su isključivo vojnici EUFOR-a, bez predstavnika finansijske policije, kao što je to bio slučaj, primjerice, sa upadom EUFOR-a u firmu Lijanovići.

O samoj akciji, u MUP-u HNK bili su obavješteni, dok su u MUP-u RS, kako ističe glasnogovornik Radovan Pejić, mjesta pretresa osiguravale i patrole policijskih stanica RS:

”Na raspolaganje im je stavljena po jedna patrola. Policija RS se nalazi na mjestima gdje se vrše kontrole, ne učestvuje u pregledu objekata, već reguliše kretanje vozila i lica i obavlja druge policijske poslove.”

Dok je direktor banjolučkog Sector security naglasio kako ovo nije prva akcija EUFOR-a, za koju naglašava da se radi o rutinskoj kontroli, do direktora agencije Puma sucurity danas je bilo nemoguće doći. Naime, svi telefoni tvrtke su blokirani, kao i privatni brojevi vlasnika ove zaštitarske agencije. Zbog čega, u Hrvatskim poštama nisu mogli objasniti.

Iako u EFOR-u današnje akcije, barem zvanično, ne dovode u vezu sa haškim bjeguncima, podsjetimo kako se Puma security 2003. godine našla na popisu pojedinaca i kompanija protv kojih su uvedene sankcije direktnim ukazom predsjednika SAD George Busha, jer kako je navedno, ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.
Iako nikada konkretno obrazloženje nije stiglo medijima, novinari su tada špekulirali da je Puma stavljena na popis zbog navodnog pružanja utočišta osobama koje je optužio Haški sud ili, kako se nagađalo, dobrih odnosa vlasnika sa haškim bjeguncem Antom Gotovinom.
XS
SM
MD
LG