Dostupni linkovi

Podizanje tenzija u godini pred referendum


Analitičar sociolog, doktor Srđa Vukadinović, kaže da posljednja dva incidenta, koja su predstavnici, kako je rekao, «Srpskog korpusa», ne misleći samo na tu nevladinu organizaciju, već na sve takozvane prosrpske snage, usmjerili na predstavnike albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori predstavlja već viđeno na ovim prostorima. Te snage, umjesto da se suoče sa zločinima počinjenim u njihovo ime, nanovo započinju širiti jezik mržnje i to ne slučajno:

«U situaciji kada vide da ne mogu puno uraditi na onemogućavanju referenduma i kada sve njihove prijetnje ostaju mrtvo slovo na papiru, onda oni pribjegavaju nekim stvarima koje predstavljaju velike vrijednosti Crne Gore, a velike vrijednosti Crne Gore su njene manjine i njene različitosti.»

RSE: Da li mislite da su baš slučajno izabrani Albanci, kao nacionalna manjina u Crnoj Gori?

VUKADINOVIĆ: Ne. Albanci sada nijesu izabrani slučajno, jer slijedi problem razrješenja Kosova i pripadnici ovog korpusa misle da će na taj način učinjeti nešto za rješavanje Kosova. Dobro bi bilo, pošto su Albanci bili predmet napada, odnosno pripadnici albanskih parlamentarnih partija, da se ipak pripadnici «Srpskog korpusa» ugledaju na Albance kada je u pitanju Crna Gora. Albanci su narod koji Crnu Goru doživljava kao svoju državu, koji su vjekovima tu. Po nijednom sociološkom ispitivanju oni ne pokazuju neki otpor prema Crnoj Gori kao svojoj državi, niti imaju neku rezervnu državu, koliko god pripadnici «Srpskog korpusa» imputiraju to.

Podsjetimo: problem je nastao postavljanjem metalne crkve na Rumiji na Svetu Trojcu, koju je Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, bez dobijanja saglasnosti nadležnih državnih organa, iznijela vojnim helikopterom na vjekovnom hodočašću pripadnika sve tri konfesije u Crnoj Gori. Taj čin je od strane tamošnjeg albanskog stanovništva doživljen kao provokacija, na šta je ukazao predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Mehmed Bardhi. Potom su reagovali i državni organi i, nakon što je utvrđeno da je metalna crkva protivzakonito postavljena, naložili njeno uklanjanje. Uslijedilo je prijeteće pismo nevladine organizacije «Srpski korpus», adresirano na lidere albanskih stranaka u crnogorskom Parlamentu Mehmeda Bardhija i predsjednika Demokratske unije Albanaca Ferhata Dinošu. Sadržaj pisam za naš program ovako je obrazložio potpisnik Blagoje Tapušković:

«A posebno njima dvojici kao pripadnicima albanske nacije da znaju šta je to što ne valja, da znaju da ne valja što Adem Demaći prijeti pogromom Srbima.»

Drugi incident dogodio se juče u crnogorskom Parlamentu, nakon polemike izazvane činjenicom da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije u otvorenom pismu premijeru Milu Đukanoviću saopštio da odbija da ukloni crkvu na Rumiji i upozorio da bi njeno uklanjanje moglo imati posljedice po mir i poredak u Crnoj Gori. Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović tim povodom je u Parlamentu ocjenio da su «lideri albanskih nacionalnih partija Ferhat Dinoša i Mehmed Bardhi projektanti velikoalbanske platforme». Uslijedila je reakcija Ferhata Dinoše, koji je najavio tužbu protiv Popovića, a od Parlamenta tražio da se izjasni o ovim kvalifikacijama:

«To bi značilo da su dvojica lidera albanskih stranaka rušioci Crne Gore. U daljem prevodu, to bi značilo da su većina Albanaca u Crnoj Gori rušioci Crne Gore. To je direktna optužba na dvojicu lidera albanskih stranaka. To je direktna optužba za Albance u Crnoj Gori.»

Lider Narodne stranke Predrag Popović je ostao pri optužbi i naveo zbog čega:

«Dakle, rekao sam i ponavljam: podržavaoci projekta velikoalbanskog projekta. Sjećate li se da li je ikad iko od njih ovdje na direktne prozivke - šta misli o tome šta će biti sa velikom Albanijom i šta misli o tom projektu - da li je bilo tu neke velike priče. Uvijek i na svakom mjestu nezavisno Kosovo mora da bude. Dakle, teritorijalni integritet se mijenja, nemate vi šta tu da prijetite. Pa onda dvodomni parlament, koji će biti prvo specijalan status, a onda teritorijalna autonomija. Šta to znači kroz dvodomni parlament, to ću vas pitati gospodo, ako pustite da oni rade ovo u Crnoj Gori što su naumili da rade.»

Komentarišući sve ovo, doktor Srđa Vukadinović, iako ne sumnja da je sve sračunato u cilju destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori, isključuje mogućnost eskalacije incidenata koji bi mogli ugroziti stabilnost:

«To može kulminirati eventualno određenim paralelizmima koji su kratkog daha, paralelizmima u smislu da neki regioni, neke oblasti u Crnoj Gori, kao što su Vasojevići, kao što su Pljevlja, eventualno pokušaju određene paralelizme.»
XS
SM
MD
LG