Dostupni linkovi

Šokantno svjedočenje Krunoslava Fehira


Krunoslav Fehir, nekadašnji pripadnik «Osječke bojne», kojom je zapovijedao Branimir Glavaš, odlučio je pod punim imenom i prezimenom progovoriti o zločinima koji su se događali u Osijeku 1991. i 1992. godine. Nakon što se desetak dana krio njegov identitet, Fehir je priznao da je on osoba koja je tjedniku «Feral Tribune» ispričala užasavajuće činjenice o ispitivanjima, mučenjima i likvidacijama osječkih Srba, te da je i sam u svemu sudjelovao.
Pokazalo se da ga je, zapravo, razotkrio otac, Josip Fehir, koji je novinarima prošlog tjedna rekao kako ima saznanja da je upravo njegov sin dao iskaz Državnom odvjetništvu. Krunoslav Fehir u međuvremenu svoje je iskaz dao i pred županijskom državnim odvjetnikom u Zagrebu, te ponovio i dopunio sve što je 6. srpnja rekao državnom odvjetniku Bajiću.

U svjedočenju «Feralu», Fehir opisuje likvidaciju dvojice osječkih Srba, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, koji su likvidirani nakon ispitivanja u garažama:

''Te dvije osobe su u biti bile cijelo vrijeme zlostavljane. Znam da se ulazilo sa bejzbol palicama. Kasnije, kako se približavao kraj dana, rekli su da će ih natjerati da se pije kiselina koja se nalazila u garaži. Nisam mogao vjerovati o čemu se uopće priča, a kasnije sam vidio da se u istoj garaži nalazilo nekoliko odbačenih akumulatora koji su bili iskorišteni ili nisu bili od našega voznog parka. Znam da je jedan od njih sigurno tjeran da pije tu kiselinu. Nakon toga, između 9.00 i 9.15 sati, jedan od te dvojice je udario o vrata sa unutrašnje strane, zaletio se ponovo, čuo se još jedan udarac i vrata su se razvalila i isti je istrčao van.''

Fehir kaže da je potom pucano u Vučkovića, a da je Đorđe Petković, koji je sve to vidio, i ostao u garaži, likvidiran nakon toga. Obdukcijiski nalaz tijela Čedomira Vučkovića pokazao je da je uzrok smrti nastupio od trovanja sumpornom kiselinom, koju je bio prisiljen piti.

Fehir navodi da Vučković i Petković nisu jedine osobe za čiju smrt zna:

''Ono što sam vidio, a nešto i čuo, nekoliko desetaka osoba je prošlo, kako kroz samu Općinu, tako i kroz Dubrovačku 30. Mogu reći da i u garaži u Općini, a i u Dubrovačkoj 30, su se osobe vrlo kratko zadržavale, mislim da nitko nije prenoćio, a ako je doveden tokom dana, da je do večeri bio likvidiran. I što znam, što sam vidio, svi su završili u rijeci Dravi.''

Kao osobu koja je sve to znala i koja je, s obzirom na svoj hijerahijski položaj bila najodgovornija, Fehir navodi ime Branimira Glavaša, u to vrijeme sekretara Sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednika jedinice u kojoj se nalazio Fehir. Glavaš odbacuje sve Fehirove tvrdnje, govoreći kako je riječ o montiranom političkom procesu i kako iza svega stoji premijer Ivo Sanader, s kojim se politički razišao i iz čije je stanke, Hrvatske demokratske zajednice, Glavaš nedavno isključen.

U Osijeku je danas počeo raditi posebni policijski tim, sastavljen od stručnjaka koji su došli iz Zagreba. Ta činjenica, i imenovanje novog zapovjednika policije, koji je također došao iz Zagreba, tumači se kao odlučnost da se nerazjašnjena ubojstva 27 osječkih Srba napokon do kraja istraže.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG