Dostupni linkovi

Do daljnjeg ništa od reforme policije


Današnji sastanak nije rezultirao napretkom, a pregovori o reformi policije nisu uspjeli, izjavio je Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, nakon završenog sastanka sa predstavnicima političkih partija u Sarajevu. Ešdaun je nedolazak predsjednika Srpske demokratske stranke, Dragana Čavića, i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika, na sastanak ocijenio neozbiljnim:

“Svrha današnjeg sastanka bila je da se postigne jedan formalni, zvanični sporazum i da se krene dalje u fazu institucionalnih pregovora između predstavnika vlada koji bi postigli dogovor i koji bi bio razmatran na plenarnoj sjednici 5. septembra. Sve stranke koje su prisustvovale sastanaku na Vlašiću pozvane su i danas. Nedostatak ozbiljnosti nekih strana da li će poslati svoje predstavnike ili ne, je zabrinjavajući u svjetlu velikog značaja i pitanja o kojem govorimo. Oni koji su dali prijedlog za ovaj sastanak, odnosno predstavnici vlasti u RS-u, a onda se nisu ni pojavili, pokazuju neozbiljnost da se ovo pitanje riješi.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić:

“Moram priznati da današnje ponašanje predstavnika SDS-a koji se nisu pojavili do sam pred kraj sastanka, govori o tome da je i njihovo opredjeljenje da se nastavi s ovom reformom jako upitno i da, ustvari, zahtjev premijera Bukejlovića da se priča vrati u institucije nije način da se riješi stvar, nego da se iskomplikuje i da se razvuče proces.”

Koliko su ozbiljno shvatili današnje pregovore o reformi policije, najbolje ilustruje izjava visokog funkcionera Srpske demokratske stranje Borislava Paravca, koji je na sastanak došao sa više od sat i po zakašnjenja. Evo šta je izjavio:

“Pa, ja sam ovdje pozvan prije pola sata - da trebam doći na sastanak. Nema predsjednika partije, nema zamjenika predsjednika, na odmoru su. Mene, evo, traže da prisustvujem sastanku. Ne znam ni o čemu se radi. O reforemi policije? Pa znam, pretpostavljam, čuo sam iz medija da su zakazali Ešdaun i Terzić taj sastanak, idem da vidim šta je. Prije pola sata me je pozvao, zamolio predsjednik stranke da dođem na sastanak.”

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, iako nije prisustvovao sastanku, obrazložio je novinarima svoj stav o pregovorima:

“Na sastanak ne idem zato što nisu došli politički lideri partija koje su daleko veće, snažnije, politički uticajnije, nego što je PDP.”

Predstavnici političkih partija koji su danas prisustvovali sastanku postigli su dogovor da treba početi instituicionalne pregovore, čiji je cilj priprema prijedloga koji će biti prezentovani 5. septembra učesnicima sastanka sa Vlašića. Današnji učesnici su se također usaglasili da neće nastaviti pregovore sve dok ne dobiju zvanično pismo od predsjednika stranaka koji nisu prisustvovali sastanku, odnosno Dragana Čavića, Milorada Dodika i Mladena Ivanića, u kojem će izraziti svoju jasnu opredijeljenost za institucionalne pregovore.

Na novinarsko pitanje šta će se desiti ukoliko ne dobiju pisma, predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić je rekao:

“Ako ne dobijemo ova pisma, onda je jasno ko u ovom momentu stoji na evropskom putu BiH. I vjerovatno će Visoki predstavnik i međunarodna zajednica poduzeti određene mjere kako bi se to otklonilo.”

Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun i prvi čovjek bh. vlade Adnan Terzić ponovili su i da su spremni da pregovore o reformi policije nastave u četvrtak, ukoliko dobiju pisma saglasnosti političkih predstavnika iz RS-a.
XS
SM
MD
LG