Dostupni linkovi

Burne reakcije na Sporazum SCG i NATO-a


Sporazum, koji su 18. jula u Beogradu potpisali Vuk Drašković, šef diplomatije Srbije i Crne Gore i Jap de Hop Shefer, generalni sekretar NATO saveza, predviđa da će snage Severnoatlanske alijanse bez nadoknade moći da prolaze teritorijom Srbije i Crne Gore, kako kopnom tako i vodenim i vazdušnim putem, navodi se u dokumentu koji je objavila beogradska štampa. Vlasti u državnoj zajednici biće obaveštene o načinima transporta NATO snaga, o ruti će se zajednički dogovarati, ali alijansa nema obavezu da dostavlja dokumentaciju o osoblju i opremi koja prelazi preko teritorije Srbije i Crne Gore. Vuk Drašković izjavio je da je ovaj sporazum važan za bezbednost u zemlji i regionu, ali i da je interes Srbije i Crne Gore vezan isključivo za bezbednost na Kosovu.

“Mi smo kaskali sa ovakvim sporazumom našom krivicom. Još krajem 2002. godine isti ovakav sporazum potpisan je sa NATO o vazdušnim linijama komunikacije, ali ovaj koji se odnosi na kopnene linije komunikacije je kasnio.”

Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju ocenio je da je potpisivanje sporazuma sa NATO veoma važan trenutak za Srbiju i Crnu Goru u bezbednosnom smislu, ali je izjavio da prilikom usvajanja tog dokumenta nije poštovana procedura.

“Savet ministara, uz sva uvažavanja nema političko-pravni legitimitet da sam donese ovakav sporazum, bez Vlade Republike Srbije i bez Vlade Crne Gore. Mislim da je tu napravljen veliki propust.”

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, otišao je najdalje u kritikama i potpisivanje sporazuma okarakterisao kao veleizdajnički potez. Jednu od najvećih primedbi Nikolić je imao u tome što će se sporazum primenjivati od dana potpisivanja, a ne od trenutka ratifikacije u Skupštini državne zajednice.

“Tako da biste i noćas mogli da čujete tenkove NATO pakta kako prelaze preko Srbije, avione kako preleću naš vazdušni prostor, pešadiju kako zvecka i pod uslovima koje propisuje NATO prelazi preko teritorije Srbije.”

Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da se republička vlada nije izjašnjavala o ovom sporazumu i dodao da je to pitanje bilo u nadležnosti državne zajednice.

“Sporazum je potrebno bilo da se potpiše, to je stara tema koja se ovoga momenta završava, a naravno da ona ide u okviru poboljšane saradnje koju mi imamo sa Evroatlantskim paktom, i naravno da će to da doprinese stabilizaciji prilika na Kosovu.”

Milan Parivodić, ministar u Vladi Srbije, rekao je novinarima da na poslednjoj sednici, održanoj tri dana nakon potpisivanja sporazuma, vlada nije razmatrala pitanje tog dokumenta.

“Vlada se nije tim pitanjem bavila na današnjoj sednici, nismo o tome raspravljali danas uopšte. Da li sam ja lično pročitao, nisam pročitao, ne. Nije ni moj resor. Nemam vremena da čitam svaki sporazum.”

Vlada Srbije, po informacijama iz njene Informativne službe, izdaće saopštenje u kom će se izjasniti o Sporazumu NATO saveza i Srbije i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG