Dostupni linkovi

Već počela predizbornja kampanja u Njemačkoj


Punih pet minuta trebalo je sinoć, iza 20.00 sati po srednjoevropskom vremenu, njemačkom predsjedniku Horst-u Koehler-u da naciji saopšti i objasni zašto je raspustio Bundestag.

"Demokratija znači svakodnevno preispitivanje ispravnosti puta kojim se ide. Odlučio sam zato da ovaj put presudu o budućoj vlasti donese vrhovni suveren – narod", kazao je Koehler. Svoj je govor završio riječima:

"Danas sam raspustio 15. saziv njemačkog Parlamenta i zakazao nove izbore za 18. septembar."

Ove riječi njemačkog predsjednika nisu čestito ni odzvonile u ušima gledalaca i slušalaca, a izborna je kampanja počela. Schroeder:

"Pozdravljam njegovu suverenu odluku. Kad sam 1.jula tražio glasanje o povjerenju mojoj vladi, želio sam omogućiti nove izbore. Od kada je odluka saopštena, dobio sam široku podršku cijelog društva."

Naročito veliku podršku Schroeder je dobio u štabu Angele Merkel. Savez kršćanske demokratske unije i Kršćanske socijalne unije oduševljeno je pozdravio Koehlerovu odluku. Gotovo da nema analitičara koji već sad ne vjeruje u pobjedu prve žene, njemačkog kancelara.

"Njemačka ima ogromne potencijale, koje trenutno ne koristi. Mi se ne moramo i ne smijemo miriti s pet miliona nezaposlenih i velikim nacionalnim dugom. ... Mi možemo uspjeti i zato vas molim da zajednički nađemo bolji put za Njemačku", kazala je Merkel.

Ni Gerhard Schroeder se ne predaje. I njegova izborna kampanja započela je odmah po saopštenju odluke o raspisivanju novih izbora:

"Ja ću se u septembru ponovno kandidirati. Radim to svjestan da su reforme, koje sam pokrenuo u zdravstvu, mirovinskom osiguranju ili u zapošljavanje, jako dobre i neophodne."

Formalno pravno, međutim, stvar još nije gotova. O raspuštanju parlamenta i raspisivanju novih izbora moraće svoje mišljenje dati i Ustavni sud, zbog prijava dvoje zastupnika Bundestaga – Wernera Schulza iz Stranke zelenih i Jelene Hoffmann iz Socijaldemokratske partije. Predsjednik Parlamenta Wolfgang Thierse u svom komentaru predsjednikove odluke posebno je govorio upravo o tome:

"Zahvalan sam predsjedniku da je veoma jasno kazao kako je raspuštanje Parlamenta u skladu sa Ustavom i da nisu u pitanju trikovi i politička cirkusijada, kako su to neki javno ocijenili, nego put koji je ustavom odobren."

Osim toga, kazao je Thierse, teško da će se Ustavni sud negativno postaviti prema odluci koju su već odobrili Parlament, kancelar i predsjednik države. Upravo suprotno, tvrde cinici, ne bi bilo prvi put da suci u crvenim odorama iz Karlsruhe-a samouvjereno izignoriraju očekivanja Berlina. Vodeći političari, međutim, misle da nema šansi da se išta ispriječi na putu novim izborima.

Crveni obećavaju svu snagu i enrgiju, plavo-bijeli su za novi početak svoje zemlje. Gerhard Schroeder otkazao je odmor, sljedeće sedmice startaju oglasi, a početkom augusta slijede billboardi. Šefica CDU-a uzeće nekoliko dana odmora, a sredinom augusta sastaviće, kaže, kompetentan tim, a kampanja će opet biti pod šatorima i u pivnicama.

Ubjedljivo najiščekivaniji događaj biće TV duel između gospođe Merkel i Schroedera. Termin još nije poznat. Bude li kako se predviđa, svakodnevni njemački jezik biće obogaćen za još jednu imenicu ženskog roda, nikada upotrebljavanu dosada – Kanzlerin.
XS
SM
MD
LG