Dostupni linkovi

Pretučen saradnik Fonda za humanitarno pravo


Kragujevački advokat Tatomir Lajković, saradnik Odbora za humanitarno pravo i osnivač Odbora za zaštitu od policijske represije, koji je pretučen u centru grada, hospitalizovan je u Kliničkom centru Kragujevac i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Povređeni advokat izjavio je za naš program da je taj napad povezan sa njegovim zalaganjem za utvrđivanje istine o ratnim zločinima i intervjuom Radiju Slobodna Evropa povodom hapšenja pripadnika paravojne formacije “Škorpioni”.

“Te pretnje, one su kontinuirane od poslednjeg intervjua koji sam dao Slobodnoj Evropi povodom hapšenja ratnih zločinaca, pripadnika paravojne jedinice koja se zvala ‘Škorpioni’.”

Leković je rekao da ga je napad učvrstio u uverenju da je u pravu što se zalaže za suočavanje sa ratnim zločinima i za njihovo sankcionisanje.

“I moje opredeljenje je da ću se boriti do kraja, a mislim da nije dobro to što se desilo. To je napad na sve ljude koji slobodno misle, koji vole svoju zemlju, koji hoće svoju zemlju u društvu civilizovanih naroda, a ne u društvu varvara i zločinaca.”

Ranko Milosavljević, advokat, Lekovićev saradnik iz Odbora za zaštitu od policijske represije, potvrđuje da je Leković posle intervjua datog Radiju Slobodna Evropa dobio više pretećih poruka upućenih SMS i internetom.

“On mi je pričao da je posle intervjua koji je dao Radiju Slobodna Evropa u vezi emitovanog snimka o grupi ‘Škorpioni’, imao nekoliko pretnji smrću. Bio sam svedok mnogih stvari koje se tiču pretnji Tatomiru Lekoviću. Tek kada su isplivale hladnjače iz Dunava, kada su otkopani grobovi u Batajnici, kada je počelo da se govori o Ibarskoj magistrali, ispostavilo se da je Tatomir Leković u stvari najviše branio institucije sistema, govoreći kakve su one i kakve treba da budu.”

Kragujevačka policija je saopštila da je odmah nakon napada uhapsila Selimira Milosavljevića iz Kragujevca i da je napadač priveden istražnom sudiji Okružnog suda.
XS
SM
MD
LG