Dostupni linkovi

Eksploziv nije imao veze sa komemoracijom


Policija RS-a nije pronašla izvršioce, ali posjeduje pouzdane materijalne dokaze koji upućuju na identitet osoba povezanih sa donošenjem 35 kg eksploziva u Potočare, uoči obilježavanja desetogodišnjice srebreničkog genocida. Ovo je danas izjavio Gojko Vasić, načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Banja Luka. On je također rekao da policija ima saznanja da eksploziv nije bio namijenjen podmetanju naprave u toku skupa, već da je najvjerovatnije dio krijumčarskog lanca između BiH i Srbije i Crne Gore:

“Vjerujemo da se radi o krijumčarskom lancu koji je jednostvano koristio te objekte, s obzirom da su ogromni a napušteni, za privremeno odlaganje eksplozivnih materijala. Dokaz za to su i određeni pronalasci eksploziva na istom lokalitetu dva mjeseca prije toga, a toj činjenici niko nije tada pridavao važnosti, nego jednostvano obaviješten je EUFOR, pokupljen je eksploziv i na tome se završilo. Ovo sve ukazuje da određeni krijumčarski kanali, koji rade - da li na relaciji od Federacije preko RS-a za Srbiju ili od Srbije preko RS-a za Federaciju - funkcionišu na tom terenu i da to zaslužuje da se SIPA, DGS, OSA, MUP RS-a, MUP Federacije i MUP Srbije aktivno uključe u presijecanje tih kanala.”

Vasić je objasnio da je većina pronađenog eksploziva domaće proizvodnje:

“Jedno pakovanje od kilogram američke proizvodnje, i nađeno je petnaestak kilograma istočnoevropske proizvodnje, ali to je eksploziv koji se nalazio u zalihama u JNA, znači mogao je biti zaostao iz rata, koji je pokupljen po našim planinama.”

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a ocijenilo je policijsku akciju Srebrenica 2005. uspješno završenom. U provođenju planiranih zadataka učestvovalo je 2.095 pripadnika MUP-a RS, uz jaku materijalno-tehničku podršku. Portparol Policije RS-a, Radovan Pejić, rekao je da je tokom obezbjeđivanja komemorativnog skupa u Potočarima evidentiran vrlo izražen nacionalni naboj, kao i negativne tenzije koje su se manifestovale kroz prijetnje policiji.
XS
SM
MD
LG