Dostupni linkovi

Vrijeme je za redefiniranje uloge Visokoga predstavnika


Predstavnici vlasti u BiH traže da budu ravnopravni partneri u imenovanju i određivanju mandata Visokoga predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ističući pri tomu da je vrijeme za smanjenje i prijenos ovlasti. Bosnom i Hercegovinom više ne može upravljati stranac, mišljenja je Miloš Jovanović, zastupnik Srpske demokratske stranke:

“Mi nećemo moći biti primljeni u te evropske institucije, ukoliko se ne smanje ovlaštenja Visokog predstavnika, u krajnjem slučaju, to svijet neće dozvoliti - da neko upravlja umjesto onih kojima je narod dao ovlaštenja.”

Za Šefika Džaferovića, iz Stranke demokratske akcije, pitanje izlazne strategije međunarodne zajednice iz BiH je pitanje strategije ulaska BiH u Europsku uniju, NATO savez i izgradnje BiH kao funkcionalne države:

“Kako BiH bude više napredovala ka evropskim institucijama, kako bude više napredovala prema NATO savezu i kako se bude u većoj mjeri uspostavljala kao funkcionalnija i efikasnija država, slabit će potreba prusustva međunarodne zajednice u ovom obliku u BiH. Te dvije stvari su međusobno uzročno-posljedično povezane.”

Martin Raguž, Hrvatska demokratska zajednica BiH:

“Postoje ocjene Vijeća Europe i Europskog parlamenta da je ovakva uloga institucije Visokoga predstavnika nespojiva sa našim članstvom i u Vijeću Europe i budućim članstvom u Europskoj uniji, a i s činjenicom da mi moramo pokazati da smo sposobni preuzimati tu odgovornost.”

Upravo to pitanje - u kojoj mjeri su institucije BiH spremne preuzeti odgovornost u izgradnji države, za bh. oporbu je ključno u raspravi o tomu da li, u kojoj mjeri i kada treba prestati uloga visokoga predstavnika u BiH.
Jozo Križanović, Socijaldemokratska partija BiH:

“U svemu ovome imamo pobrkanu jednu situaciju - ne znamo za šta su odgovorne vlasti BiH, a u čemu je odgovornost međunarodne zajednice.”

Milorad Živković, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS, stava je da je institucija Visokoga predstavnika bila neophodna nakon Dejtona, ali da se danas njegova pozicija mora redefinirati. No, i Živković je skeptičan po pitanju sposobnosti aktualne vlasti da preuzme odgovornost za budućnost zemlje:

“Kada govorimo o institucijama vlasti BiH, mi ih imamo na papiru. Međutim, ljudi koji trenutno obavljaju izvršnu vlast u BiH nisu sposobni da vode te institucije. Znači, kad se tiče prelaska odgovornosti na institucije BiH – da, ali dok god su nacionalne stranke u BiH na vlasti, da nam je potreban Visoki predstavnik.”

Beriz Belkić, Stranka za BiH:

“Da li je kapacitet i komeptentnost institucija BiH u ovom trenutku dostigla nivo koji garantira da BiH će funkcionirati kao država koja je sposobna izvršavati obaveze koje je i preuzela? A ono što je još važnije, da li može stvarati ambijent za život ljudi? Institucije BiH moraju riješiti se ovog sindroma ovisnosti i navike čekanja da neko drugi pokrene inicijativu, da neko drugi traži rješnje itd. Ključno pitanje je Ustav BiH, ambijent u kojem mi djelujemo.”
XS
SM
MD
LG