Dostupni linkovi

U BiH konačno jedinstvena vojska


Današnjim prihvatanjem Nacrta zakona o odbrani konačno su stvoreni uslovi za jednu vojnu silu, koja je BiH potrebna iz najmanje dva razloga, kaže ministar odbrane BiH Nikola Radovanović:

“Prvo, NATO je jasno stavio do znanja da se BiH neće moći uključiti u savez sa dvije vojske, niti sa tri komponente. Drugi razlog je taj što se globalna bezbjednosna situacija značajno promijenila na ovim prostorima i posebno nakon 11. septembra.”

Šta sadrži Nacrt zakona o odbrani osim generalnog cilja - jedinstvene vojske:

“Predstoji istovremeno ukidanje regrutnog sastava i entiteskih ministarstva na kraju ove godine. Odeđen broj radnih mjesta će nestati usljed ukidanja regrutnog sastava i konsolidacije radi povećanaja efikasnosti. Jedinstveni budžet za odbranu će se početi primjenjivati od 1. januara 2006. godine. Pored toga, Komisija predlaže da entiteti preduzmu neophodne korake za uvođenje amnestije za sva lica koja možda nisu ispunila svoju obavezu služenja vojske nakon 1992. godine. Na kraju, oružane snage će biti organozovane u tri multietničke brigade, koje će se sastojati od bataljona iz pješadijskih pukova koji će se formirati od dvije komponente Vojske Federacije i Vojske RS-a.”

Član Komisije, general Sifet Podžić:

“Postoji jedan jedinstven, jedini lanac komadovanja koji počinje od Predsjedništva BiH. Pod operativnom komandom sada će biti tri manevarske brigade, sa komandam najvjerovatnije u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru. Tri pješadijska puka će biti odgovorna za očuvanje i njegovanje vojnog naslijeđa identiteta jedinica iz kojih su nastali, odnosno dosadašnjih Vojske Federcije i dviju komponenti, Armije RBiH i HVO-a, i ranije Vojske RS.”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun:

“Komisija za reformu odbrane je postigla efikasnu vojnu strukturu i ogromne uštede. To je važan korak za budućnost BiH, jer će se novac koji je ranije bio usmjeren za vojsku sada vraćati građanima BiH i koristiti efikasnije za bolnice, škole, investiranje i stvaranje novih radnih mjesta.”

A o rokovima, ministar Radovanović kaže:

“Mi planiramo da se transformacija završi do kraja 2007. godine.”

Tokom današnjeg potpisivanja Nacrta zakona iz oblasti odbrane vladala je svečarska atmosfera, iako ne manje važan dio posla tek predstoji. To je usvajanje ovih zakona u Parlamentu BiH. Stoga su svi međunarodni zvaničnici, između ostalog predstavnici NATO saveza i EUFOR-a, ali i Visoki predstavnik, pozvali političke lidere partija na vlasti i opozicionih partija da ne blokiraju usvajanje reformskih zakona. Pedi Ešdaun:

“BiH je danas dobila šansu da napravi značajan korak za budućnost. Građani BiH je ne smiju izgubiti, jer će se samo tako približiti evropskoj budućnosti.”
XS
SM
MD
LG