Dostupni linkovi

Besmisao ludila u prostoru i vremenu


Subota, 9. jul 2005. godine
Još nesasušena krv iz londonskih metroa, a Podgorici stižu terorističke prijetnje povodom najavljenog referenduma. Očigledno da opijenost velkosrpskim ludilom ne jenjava. To pokazuju i novi napadi na Srebrenicu iz beogradskog Sava centra u režiji Šešeljevih Radikala i pod patronatom Srpske crkve. Mir pronalazim uz dinju, na dukljanskoj Slobodnoj teritoriji, kako u žargonu nazivamo stalno rezervisani sto Dukljanske akademije nauka u bašti Hotela. Kuda ideš Gorice?

Nedjelja, 10. jul 2005. godine
Mir nedjeljnog jutra remete informacije o antireferendumskim skupovima srpskih stranaka i tobožnjoj podršci crnogorskim državljanima u Srbiji. Besmisao ludila u prostoru i vremenu. Ipak me više uzbuđuje vapaj naučnika Ondrej Vizija o uništavanju ptičijeg svijeta na Skadarskom jezeru. Na jugu počinje festivalomanija, nemilosrdno trošenje našeg novca za propagandu uvezenog kiča i neukusa. Mir ponovo pronalazim na Slobodnoj teritoriji. Kuda ideš Gorice?

Ponedjeljak, 11. jul 2005. godine
Užurbani rad na koncepciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Susret sa delegacijom grada Beča i njihova spremnost da se uključe u naš festival. Dan, po običaju, završavam na Slobodnoj teritoriji. Razmjena mišljenja sa Jevremom, Milošem, Veskom, Srđom i povremenim gostujućim prijateljima. Razgovor sa pametnim ljudima zaista zna da opusti. Kuda ideš Gorice?

Utorak, 12. jul 2005. godine
Susret sa ministrom Vlahovićem oko FIAT-a. Potom prijem povodom uručivanja Trinaestojulske nagrade. Trio Lompar, Pulević i Hodžić zaista zaslužuje ovo veliko priznanje. U predvečerje prijem kod predsjednika Vujanovića povodom Dana državnosti. Primjećujem da od crnogorskih stvaralaca, osim Brkovića i mene, nema nikoga. Država, očigledno, pojačava kriterije. Povratak na Slobodnu teritoriju kao na rodnu Itaku. Stvarno, kuda ideš Gorice?

Srijeda, 13. jul 2005. godine
Napad je počeo u zoru 13. jula 1941. godine. Godinjski gerilski puk 19. Lekovića prvi je upao u varošicu. Oko 11.00 časova Virpazar je bio slobodan. Eto, tako je počelo, a danas se nastavlja i proslavom ustanka i proslavom Dana državnosti, otvaranjem Milenijumskog mosta i tunela Sozina. Pred tunelom, Lovćenski stražari sa svojim neumornim komandantom skandiraju ''Hoćemo državu''. I zaslužili su je. Večernje sumiranje utisaka na slobodnoj teritoriji. Ponoćna šetnja sa akademicima Brkovićem i Agom Simovićem Milenijumskim mostom. Građevina je zaista monumentalna. Kuda ćeš Gorice?

Četvrtak, 14. jul 2005. godine
Jutarnji rad sa glumcem Sejfom Seferovićem na njegovoj monodrami. Potom odlazak kod Dražena na hladno pivo. On čudesno iznosi svoja još čudesnija zapažanja o boravku na festivalu Exit. Kratka rasprava o scenariju za film koji pripremam. U noć uobičajeni odlazak na Slobodnu teritoriju. Prelistavanje najnovijeg broja CKL-a, koji još miriše na svježu štamparsku boju. Jevrem definitivno deklarisao televiziju Crne Gore, a nije zaobišao ni pukovnika Rista. Kuda ideš Gorice?

Petak, 15. jul 2005. godine
Jutarnja kafa sa Glatkim. Razmjena informacija sa učesnicima FIAT-a. Oni imaju više razumijevanja za našu stvar. I to je, na žalost, Crna Gora. Večeras ne pohodim Slobodnu teritoriju. Hitam na premijeru Sejfa Seferovića. Tako završavam dan. Stvarno, kuda ćeš Gorice?

I da, umalo zaboravih. Javiću se još koji put prije nego što ostarim. A poslije - više neću.
XS
SM
MD
LG