Dostupni linkovi

Crnogorska vlast nespremna za suočavanje sa zločinima?


Komentarišući tekst juče usvojene skupštinske izjave, kojom se osuđuju svi zločini i teroristički akti, uključujući i onaj u Londonu, a u kom se Srebrenica ne pominje, predsjednik Građanske partije Krsto Pavićević za naš radio kaže da je ta izjava očigledno kompromis vlasti sa političkim strankama velikosrpskog bloka, koje nijesu smogle snage da posebno izdvoje srebrenički zločin:

«Svako normalan čovjek osuđuje svaki zločin. Međutim, ovog puta je trebalo, makar i pored sterilne formulacije koja glasi: 'Osuđujemo sve zločine. Osuditi posebno ovaj zločin u Srebrenici, jer je on jedan od najgorih zločina u istoriji ovih prostora.' Ako čitavi svijet osuđuje zločin u Srebrenici, onda je valjda jasno da treba da ga osudi i Crna Gora i to sasvim jasno i eksplicitno, a ne da ga zavija u bilo kakve oblande da bi za to glasale i druge partije nacionalističke poput SNS-a."

Predsjednik Parlamenta i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović kaže da mu nijesu jasne kritike koje stižu na račun skupštinske izjave, u kojoj se, prema njegovim riječima, Srebrenica pominje u preambuli kao povod za reagovanje Parlamenta:

«Skupština Crne Gore je na samom početku izjave, što je izraz usaglašenog stava, kazala: 'Povodom desetogodišnjice velikog zločina u SrebrenicI'. Prema tome, sasvim je eksplicitno izdvojena i pomenuta Srebrenica i zločin u Srebrenici. Uostalom, ta izjava je u tom povodu data sada kada je bilo obilježavanje deset godina tog velikog zločina i nijesam saglasan sa onima koji kažu da se radi o nekom kompromisu, o nekoj demagogiji, o nekom izvlačenju parlamenta."

Istraživač slučajeva kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandar Zeković smatra da usvojena skupštinska izjava na neki način predstavlja podsticaj procesu suočavanja sa prošlošću. On, ipak, dodaje da sadržina te izjave, u kojoj se Srebrenica pominje tek uzgred, ukazuje da je došlo do nezdravog političkog kompromisa vladajuće partije sa političkim strankama koje i dalje djelimično baštine srpske nacionalističke i šovinističke programe:

«Šta su uzroci takvog ponašanja vladajuće strukture u Crnoj Gori? Ja, prije svega, mislim da se tu radi o pokušaju da se ublaži neka predreferendumska atmosfera u Crnoj Gori, da se ne otvara to pitanje kao bitno. Podsjetiću. Crna Gora je bila u sastavnom dijelu Savezne Republike Jugoslavije. U onom vremenu nije dovoljno uradila da se distancira od tih događanja, ona i danas propušta da to konkretno uradi."
XS
SM
MD
LG