Dostupni linkovi

Evropa odala počast žrtvama napada u Londonu


Ranjena Evropa priprema nove, restriktivnije zakone zaštite od terorizma. U glavnom gradu Velike Britnije dvije minute je stajao kompletan saobraćaj. Od Parisa, koji danas slavi veliki nacionalni praznik,14.juli, – pad Bastilje, preko Madrida, Lisabona, Berlina, Praga, Budimpešte, pa sve do Varšave, dvominutnom šutnjom odata je počast za 52 žrtve prošlosedmičnog terorističkog napada u Londonu.

Prije tačno sedam dana, u jutarnjim satima jedna za drugom odjeknule su eksplozije u podzemnoj željeznici i u gradskom autobusu. Kako će kasnije utvrditi istraga, samoubilačke napade, prve takve vrste u Britaniji, izvršila su trojica Britanaca pakistanskog porijekla i jedan Pakistanac, četvorica prijatelja iz Leedsa i okoline, koji svojim susjedima ni po čemu nisu djelovali kao teroristi.

Thierry Balzac, analitičar u briselskom Centru za evropsku politiku kaže kako je London podsjetio Evropljane u kakvom opasnom vremenu žive:

"Ovo što se deselio u Londonu podsjetilo je ljude na Madrid, Evropa se sada osjeća mnogo ranjivijom nego je to prije bila."

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, britanska je policija pronašla i "mozak" cijele operacije. Riječ je navodno o tridesetogodišnjem, takođe Britancu pakistanskog porijekla, koji je prije par mjeseci ušao u zemlju morskim putem i napustio Ujedinjeno Kraljevstvo dan prije napada.
Policija pretpostavlja da je sumnjivac i ranije bio uključen u terorističke operacije i da ima kontakte sa mrežom Al-Qaida u SAD. Pretpostavlja se da je on obučio mladiće iz Leedsa kako će aktivirati bombe jednu za drugom, u kratkom vremenskom roku.

Ministri unutrašnjih poslova EU odlučili su pojačati mjere sigurnosti u svojim zemljama. Jedna od njih biće i dugoročno čuvanje podataka o telefonskim pozivima i e-mailovima, kako bi se, u eventualnim novim napadima, lakše otkrile terorističke veze. Ovim je otvorena nova rasprava sa zajedničkim imeniteljem – koliko građanskih prava ostaje čovjeku danas i da li je važnija zaštita privatnog od šireg državnog?

Komesar za pravdu i unutrašnje poslove EU Franco Frattini kaže:

"Važno je sačuvati balans između osnovnih ljudskih prava i sloboda, s jedne, i prava na sigurnost, s druge strane, koje je takođe jedno od osnovnih ljudskih prava. Ako mogu tako reći, sigurnost je preduvjet za uživanje svih ostalih ljudskih prava i slobode.”

Kako god se stvari razvijale dalje, izvjesno je da su londonska događanja kreirala potpuno novu situaciju u Evropi, mnogo opasniju i skoro nepredvidljivu.
XS
SM
MD
LG