Dostupni linkovi

Intenzivirana potraga za teroristima


Domaći mediji izvještavaju da je policija idetifikovala četvoricu Britanaca pakistanskog porijekla kao moguće počinioce napada na javni transport u Londonu prošlog četvrtka. Jedan je volio kriket, drugi je uživao u posjetama Londonu, treći je
bio posvećen porodici i svojoj maloj djeci. Prošlog četvrtka ujutro ujedinili su se u paklenoj misiji. U seriji bomobaških napada ubili su u Londonu najmanje 52 osobe i ranili oko 700. Komšija dvadesetdvogodišnjeg Sehzada Tanvira, jednog od osumnjičenih svjedoči:

“Znam ga čitav život, znam da je bio dobro dijete iz solidne porodice. Gledao sam ga još od malih nogu, bio je krasan dečko. Volio je izlaske i da igra fudbal i kriket, sport je volio generalno govoreći.”

Javnost Lidsa, grada na sjeveru Engleske je šokirana, užasnuta i u nevjerici zbog saznanja da trojica, od četvorice londonskih bombaša, potiču iz brojne lokalne zajednice pakistanskih i bangladeških muslimana. Četvrti iz grupe živio je, kako se pretpostavlja, u Lutonu, industrijskom predgrađu Londona. Sehzad Tanvir je, po sjećanju poznanika, početkom prošle godine boravio u Bangladešu, kako bi proučavao Kur’an. Njegov devetnaestogodišnji saučesnik Hasib Mir Husein u posljednjih 18 mjeseci okrenuo se u potpunosti vjeri i postao pomalo divlji, pričaju komšiije, ne želeći da otkriju identitet, jer strahuju od moguće odmazde esktremista.

Upravo u tom kontekstu, britanski premijer Toni Bler je u svom današnjem govoru u Parlamentu istakao da su većina britanskih muslimana čestiti građani:

“Ovo je mala grupa ekstremista, ne smije se zanemariti zbog opasnosti koju predstavlja. Isto tako, napad se ne može pripisati britanskim muslimanima generalno, jer se oni u ogromnoj većini pridržavaju zakona i bez rezerve osuđuju napade.”

Dramatičan napredak u sklapanju mozaika terorističkih udara istražioci duguju snimcima interne televizije. Nakon analize na stotine kaseta sa snimcima kamera za nadzor londonskog metroa, policija je izdvojila četvoricu osumnjičenih. Kamere su ih uhvatile na stanici Kings Kros, 7. jula ujutro neposredno prije napada. U blizini lokacija na kojima su eksplodirale tri bombe pronađeni su i dokumenti koji su olakšali identifikaciju osumnjičenih. Ono što britanske snage bezbjednosti posebno brine jeste mogućnost da su su se ekstremisti iznjedrili na domaćem terenu.

Kris Langton, ekspert za bezbjednost u Institutu za strateške studije u Londonu, smatra da su prošlonedjeljni napadi udarac nacionalnoj sigurnosti:

“Ovo je udarac bezbjednosti zemlje. Niko nije bio svjestan neminovnosti udara, jer su nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka posljednjih mjeseci bili uspješni, na mnogo drugih načina, u sprečavanju napada.”

Analitičari procjenjuju da je još uvijek rano za tvrdnje da u Britaniji već postoji u punoj mjeri razvijena teroristička mreža. Konsultant za pitanja bezbjednosti Krispin Blek, sa sjedištem u Londonu, smatra da su teroristi dobili stručnu pomoć iz inostranstva:

“Ne prihvatam verziju da su se ti mladi ljudi spontano preobrazili u bombaše i izveli operacije po principu - uradi sam. Mislim da su imali tehničku pomoć čovjeka koji je napravio eksplozivne naprave, te komandu i kontrolu od strane nekog drugog.”

Taj neko drugi je još uvijek nepoznanica za britansku policiju. Agenti rade danonoćno na pronalaženju karike koja bi spojila lanac i otkrila kolovođe terora.
XS
SM
MD
LG