Dostupni linkovi

„Discovery“ spreman za let u svemir


Srijeda, 13. srpanj, 21 sat i 53 minute po srednjeevropskom vremenu. To je trenutak u kojem bi se u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, svemirski brod "Discovery" trebao odlijepiti od zemlje. Posada od sedam astronauta testirat će poboljšanja na brodu koja su napravljena nakon tragedije broda "Columbija" u kojem je poginulo sedam ljudi. Let je riskantan ali se mora obaviti, smatra Clive Simposon urednik magazina "Space flight":

"Mora se priznati da je let u svemir, pogotovo sa ljudskom posadom, riskantan posao. I morat će se obaviti što je više moguće testova na zemlji, ali posljednji i najvažniji test je sam let shuttla u svemir".

U Agenciji NASA su uvjereni da su poboljšanja na brodu realizirana, testiranja završena i da će "Discovery" poletjeti kako je planirano. Kelly Humphries ističe:

"NASA je naporno radila kako bi svemirske letjelice bile spremne ponovno poletjeti. Sve pripreme su obavljene i mi smo spremni za lansiranje".

Glavni problem je bio kako riješiti akumuliranje leda na spremnik za gorivo. Nesreća "Columbije" je izazvana otpadanjem leda koji je oštetio krilo letjelice tijekom ulaska u zemljinu orbitu. Iako je NASA na otklanjanju ovoga problema radila od nesreće, posljednje prepravke učinjene su u svibnju. Većina stručnjaka je sa poboljšanjima zadovoljna.Clive Simpson:

"Nikada ne može biti 100 posto sigurni, ali sam prilično uvjeren da su problemi otklonjeni i da tijekom leta neće biti nikakvih poteškoća".

„Discoverijem“ će zapovijedati žena, Eileen Collins, veteranka nekoliko svemirskih letova. I većina drugih članova posade su već letjeli u svemir. Misija "STS114" će trajati 13 dana. Brod će se spojiti sa svemirskom stanicom u orbiti, gdje će obaviti nekoliko testova. Dvojica astronauta, Stephen Robinson i Japanac Soichi Noguchi, će iskoračiti u svemir kako bi provjerili vanjski oklop broda.
Hranu, vodu i zrak potrebnu za nekoliko tjedana, „Discovery“ nosi u specijalnom talijanskom modulu "Raffaello" i u slučaju da neka oštećenja onemoguće njegov siguran povratak na zemlju, brod može čekati spašavanje spojen na svemirsku stanicu. Drugi shuttle "Atlantis", bit će spreman za polijetanje već od 19. ovog mjeseca.
XS
SM
MD
LG