Dostupni linkovi

Mazowiecky vjeruje u budućnost BiH


Tadeusz Mazowiecky vjeruje u budućnost BiH. On je, poslije prisustvovanja komemoraciji u Potočarima, gdje je od srebreničkih majki dobio i specijalno priznanje za zalaganje da se o tragediji Srebrenice prije deset godina sazna istina, bio gost Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Bivši specijalni izaslanik UN-a, Tadeusz Mazowiecky, kaže kako je optimističan kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Mazowiecky je podsjetio kako je prije dvije godine potpisao deklaraciju o izmjeni Dejtonskog sporazuma, čiji je incijator Hans Koschnick. Čini mi se, kaže Mazowiecky, da se u Evropskoj uniji generalno boje takve diskusije, jer bi ona mogla da otvori čitav niz procesa, primjerice u Vojvodini, Sandžaku i Kosovu.

Mazowiecky je, kako kaže, upoznat sa problemom reforme policije u BiH, ali i pored toga nakon dvodnevnog boravka u BiH stekao je dojam da su se desile promjene nabolje:

“Uzmimo naprimjer religijski dio jučerašnje komemoracije u Potočarima. Reis Cerić je, po mom mišljenju, rekao neke vrlo važne definicije. On je povezao holokaust, masovna ubistva i terorizam. Imajte na umu da to može imati veliki odjek u zapadnoj Evropi. Bosanski islam odriče se terorizma, a po mom mišljenju to je veoma važno. Pored toga čuli su se i neki akcenti u odnosu na druge religije. Ja sam ostavku na mjesto specijalnog izaslanika UN-a da kao kršćanin i na osnovu svoje savjesti. Sjećam se kada sam prije deset godina ovdje dolazio i razgovarao sa običnim ljudima, rekli su mi da je situacija bila drugačija i da su kršćani bili proganjani, reakcija svijeta bi bila sasvim drugačija. Želim vam reći jednu stvar, a to je da imam utisak da se u zemljama zapadne Evrope interesovanje za rješenje situacije u zemljama bivše Jugoslavije umanjilo. Ali, to što je komemoracija protekla dostojanstveno, može imati pozitivnog odjeka i promjenu mišljenja o BiH.”

To što nije zabilježen niti jedan incident na jučerašnjoj komemoraciji u Potočarima govori, kaže Mazowiecky, da je sigurnosna situacija mnogo bolja u odnosu na period prije desetak godina, te da vlasti BiH gledaju na budućnost:

“Čini mi se da je jučerašnji govor ministra vanjskih poslova Velike Britanije, Jacka Strowa, bio zanimljiv utoliko što je on govorio ne samo o BiH, već i o balkanskim zemljama u cjelini, i njihovoj potrebi i želji da se uključe u evroatlantske integracije. Ono što nisam mogao da shvatim tokom komemoracije je to što su u svim govorima pominjani osumnjičeni za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić. O njima ne treba govoriti, njih treba zatvoriti, pa u tom smislu ne znam kome su se govornici obraćali. Međunarodne snage su odgovorne i trebaju ih što prije uhapsiti. Smatram da su i međunarodna zajednica, ali i domaća vlast krivi što njih dvojica još nisu u Haškom tribunalu.”

Na naše pitanje kako ocjenjuje govore međunarodnih zvaničnika u kojima su prvi put nedvosmisleno rekli da djelimično snose odgovornost za genocid u Srebrenici, jer nisu učinili ništa da ga spriječe, Mazowiecky je rekao:

“Ja sam to rekao prije deset godina. Ne bih rekao da je međunarodna zajednica odgovorna, jer nije kriva za ono što se ovdje dogodilo, ali da je u izvjesnom smislu učestvovala u svemu, to je istina. To priznanje da je međunarodna zajednica suodgovorna, također, danas je veoma važno. Mislim da su važne riječi načelnika Srebrenice, koji je rekao da oni koji su prije deset godina zaveli ljude, danas trebaju pomoći da se obnovi život u Srebrenici.”

Bivšem specijalnom izaslaniku UN-a, Tadeuszu Mazowieckyom, udruženja srebreničkih majki jučer su dodijelila priznanje “Srebrenica 1995.”, za njegovo zalaganje da se o događajima u ovom gradu prije deset godina sazna istina. Mazowiecky kaže kako mu nagrada mnogo znači, jer to dokazuje, kako je rekao, da je njegov gest kada je podnio ostavku na mjesto specijalnog izaslanika UN-a nakon pada Srebrenice bio ispravan.
XS
SM
MD
LG