Dostupni linkovi

Počinje Marš smrti - put slobode


Istragu o podmetnutom eksplozivu u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari vode Tužilaštvo BiH i MUP RS-a, kako bi se ovaj slučaj što prije rasvijetlio, rekao je danas u Srebrenici Radovan Pejić, portparol direktora Policije RS-a i dodao:

“U okviru svojih ovlašćenja čini se sve kako bi se ovaj slučaj što prije rasvijetlio. Sve detalje u vezi s tim može jedino saopštavati Tužilaštvo BiH, a zvanične službene informacije će dolaziti iz MUP-a RS-a onda kad budu spremne za objavljivanje i ne budu nanosile štetu toku istrage. Sve drugo je špekulacija koju mi energično odbacujemo i osuđujemo.”

Na današnjoj press konferenciji Ramo Dautbašić, predsjednik Pododbora za organizaciju Marša smrti - puta slobode, istakao je da će sutra sa Crnog Vrha kod Zvornika oko 700 učesnika krenuti na trodnevni put do Potočara. Došlo je, međutim, do malih promjena kada je u pitanju smještaj učesnika, kaže Dautbašić:

“Organizacioni odbor se susreo s jednim problemom nakon dobijanja negativnog odgovora od ministarstva RS-a koje je nadležno za područne škole u Kamenici i Konjević Polju. Organizacioni odbor je morao da priđe novom načinu smještaja ljudi, tako da za ovu priliku ćemo napraviti da ljudi budu u šatorima onoliko koliko budemo mi u mogućnosti da obezbijedimo.”

Policija RS-a učinit će sve da obezbjeđenje učesnika bude na visini, kaže Radovan Pejić, portparol direktora Policije RS-a:

“Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama, završilo je sve pripreme i sa stanovišta mjera i aktivnosti i bezbjednog odvijanja ovog marša sve ćemo učiniti da svi učesnici u maršu i drugi građani koji budu tu se osjećaju maksimalno bezbjedno. Biće izvršena kontradiverziona zaštita kompletne trase kretanja, biće angažovan dovoljan broj pripadnika za operativno i fizičko obezbjeđenje. Također će biti angažovana i sva potrebna materijalno-tehnička sredstva - do helikoptera.”

Učesnici Marša smrti - puta slobode stići će u Potočare 10. jula, a sutradan će prisustvovati dženazi i ukopu oko 600 identifikovanih Srebreničana, nastradalih u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice.
XS
SM
MD
LG